Specialiști în monumente din New York vor decide ce urmează la sinagoga din Fabric

sinagoga din Fabric

Vechea sinagogă din Fabric va fi restaurată după un plan realizat de o organizația care știe cu ce se „mănâncă” astfel de proiect. World Monuments Fund (WMF) va plăti tema de proiectare și un caiet de sarcini pe baza cărora Primăria Timișoara se va ocupa ulterior de reabilitarea monumentului.

Primăria Timișoara a preluat sinagoga din Fabric în octombrie 2023, când a primit-o pentru 49 de ani de la Federația Comunităților Evreiești din România. Tot din 2023 există un raport de expertiză tehnică privind conservarea imobilului existent – evaluare seismică imobil, un proiect de arhitectură pentru reparația acoperișului, dar și un aviz favorabil privind reparații la imobil, emis de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

De atunci, în iulie 2024, PMT a achiziționat „servicii de proiectare şi asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru investiţia «Reabilitare, reparații capitale la Sinagoga din Fabric»”. El a revenit Biroului de Arhitectură Ștefana Bădescu, pentru suma de 159.000 lei, fără TVA, și are o durată de 12 luni. În august, municipalitatea căuta un constructor pentru punerea în siguranță a Sinagogii din Fabric. Lucrările includea izolarea temporară a acoperișului pentru a opri infiltrațiile, înlocuirea burlanelor, intervenții la structura de rezistență, dar și îndepărtarea vitraliilor și protejarea lor pe perioada procesului de reabilitare.

Temă de proiectare și strategie de administrare

Acum, consilierii locali ar trebui să voteze un „memorandum de înțelegere între Municipiul Timișoara și World Monuments Fund pentru refuncționalizarea adaptativă a Sinagogii Fabric”.

World Monuments Fund (WMF) are sediul central în New York și, din 1965, experții săi au conservat patrimoniul cultural în peste 700 de situri din 112 țări. Organizația va colabora cu PMT „în scopul elaborării unui plan adaptativ și integrat de reutilizare a sinagogii din Fabric”.

Memorandumul va avea o durată de 12 luni, la capătul cărora WMF va livra către municipalitate „temă de proiectare și caiet de sarcini privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice; posibilă strategie de reutilizare și administrare pe termen mediu (cel puțin 5 ani) începând de la terminarea lucrărilor de restaurare și refuncționalizare a sinagogii din Fabric, având la bază studii de caz privind situații similare din țară și/sau străinătate, precum și procesul de mapare a nevoilor comunității locale și a nevoilor și oportunităților administrației locale”.

WMF plătește tot

Mai exact, experții WMF vor selecta o firmă care va acționa în calitate de consultant local. Aceasta va analiza situl, va formula studiile tehnice preliminare, va organiza întâlniri de consultare a părților interesate și va elabora livrabilele sub supravegherea și îndrumarea ambilor parteneri. Foarte important: costurile financiare asociate acestui parteneriat vor fi acoperite de WMF.

Comunitatea Evreiască din Timișoara a cedat, în 2009, Sinagoga din Fabric, pentru 35 de ani, către Teatrul Național, însă acesta nu a avut bani pentru o investiție de anvergură. Imobilul s-a întors la proprietar, fără să fi fost făcute lucrări importante.

Sinagoga din Fabric a fost construită după un proiect al arhitectului maghiar Lipót Baumhorn, supranumit „părintele sinagogilor”. A fost inaugurată în 3 septembrie 1899, la ceremonie participând nume importante ale comunității din acea vreme: rabinul dr. Jacob Singer, șeful comunității, Alex Kohn, dar și primarul Carol Telbisz.

About Post Author