Spațiul pentru oamenii străzii de la Liceul Auto încă nu poate fi folosit. De ce nu e autorizat

oamenii străzii

Potrivit Ordonanței Militare 3, administrațiile locale trebuie „identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora”. La Timișoara, primăria a decis că oamenii străzii pot fi găzduiți în Freidorf, în sala de sport de la Liceul Auto. S-au făcut niște amenajări de primă necesitate, dar spațiul nu poate fi folosit încă. Pentru că nu există aviz din partea DSP.

Primarul Nicolae Robu spune că fosta conducere a DSP punea condiții care nu pot fi îndeplinite în spațiul de la Liceul Auto. Între timp, Mariana Rădulescu a fost demisă, în locul ei la DSP fiind numită ca director executiv Mihaela Valcovici, membru PNL. „Încă nu s-a rezolvat problema, noi am prezentat și poze, ați văzut ce amenajări am făcut pentru persoanele fără adăpost la Liceul Auto. O să vedem care va poziția noii conduceri. Fosta conducere a impus aceleași condiții pentru găzduirea temporară, în context de criză, a persoanelor fără adăpost, pe care le impune pentru căminele studențești sau pentru orice altă locuință”, declara edilul șef.

Potrivit primarului Timișoarei, situația este inacceptabilă. „În perioadă de criză îi lăsăm pe stradă pe acești «homeleși» inadaptați, care nu vor să trăiască în alte condiții. Îi lăsăm pe stradă ca pericol public, în loc să-i cazăm în condiții civilizate, dar care nu respectă aceste norme de metri cubi pe cap de locatar”, susține acesta.

S-a vrut ceva ce nu se poate

Pe de altă parte, Primăria Timișoara a interpretat cumva Ordonanța Militară 4. Actul normativ spune că oamenii fără adăpost trebuie să primească adăpost și să beneficieze de îngrijire, dar nu și că ei trebuie să rămână tot timpul în acele spații. PMT a cerut ca sala de sport de la Liceul Auto să fie loc de carantină pentru persoanele fără adăpost. „Noi am propus să fie și carantină, dar s-a impus o limită de spațiu. Am vrut să blocăm mișcarea lor pe străzi. Nu s-a putut acest lucru. Vom lua literalmente textul ordonanței, vom face adăpost, dar asta nu ajută prea mult la controlarea fenomenului”, explică, la rândul lui, viceprimarul Farkas Imre,care are în subordine Direcția de Asistență Socială. Potrivit DSP, dosarul depus de primărie „va fi analizat și soluționat cu maximă celeritate”.

About Post Author