Șpăgarul de la Direcția Copilului Timiș, trimis în judecată. Prejudiciul depășește 5 milioane de euro

dgaspc

Fostul șef de serviciu de la DGASPC Timiș prins în flagrant în timp ce primea șpagă a fost trimis în judecată de DNA. Lihor-Laza Laszlo Andras este judecat pentru luare de mită în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată.

Timp de șapte ani, nu cinci, cât se estimase inițial, Lihor-Laza Laszlo Andras, fost șef de serviciu la DGASPC Timiș, ar fi „încasat” bani frumoși de la oameni care voiau certificate de handicap. El a fost reținut în noiembrie 2020, pe când primea bani pentru „serviciile” prestate. Acum, bărbatul a fost trimis în judecată de DNA.

„În perioada 2013-2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Timiș, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la mai multe persoane (o parte din ele inculpate în prezenta cauză), prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, cuprinse între 500 și 2.600 de euro/persoană, primind în total 51.195 euro, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în condițiile în care acestea nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.

Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiș datele reale a peste 491 de falși beneficiari de certificate de încadrare în grad de handicap vizual grav cu asistent personal /însoțitor (29 fac obiectul prezentului dosar), în scopul introducerii acestora la plată ca și cum ar fi deținătorii unor certificate autentice de încadrare în grad de handicap vizual, eliberate în mod real”, transmite DNA.

Prejudiciu de 5,36 milioane de euro

Lihor-Laza era atât de „eficient”, încât persoane din alte județe s-au mutat provizoriu în Timiș, pentru a putea obține, deși nu aveau dreptul, certificate de încadrare în grad de handicap. Oamenii au primit indemnizații care nu li se cuveneau, beneficiind și de alte facilități.

„Prejudiciul adus bugetului de stat este de 5,36 milioane de euro, din care suma de 1,39 milioane de lei este reținută pentru un număr de 29 de falși beneficiari care fac obiectul prezentului dosar. Față de restul falșilor beneficiari se continuă urmărirea penală”, explică procurorii.

Potrivit aceleiași surse, „mare parte din falșii beneficiari de prestații sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituții publice, chiar din domeniul medical, și nu achită niciun fel de contribuții la bugetul de stat”. Unii au chiar și permis de conducere!

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, DGASPC Timiș și Consiliul Județean Timiș s-au constituit părți civile. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș. Trei persoane au încheiat cu procurorii anticorupție acorduri de recunoaștere a vinovăției. Ei au recunoscut faptele de care erau acuzați și s-au declarat de acord cu pedepsele, cuprinse între 1 ani și 4 luni și 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. și interzicerea drepturilor de a fi ales în funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,