Solidart, Sfera Timișoarei și Art Encounters, câștigătoare la Gala Premiilor AFCN

afcn

Ana-Maria Ursu, Cristian Ilea și Alex Mihăescu, o parte din echipa Turnul #urmatorulnivel

Trei premii AFCN au ajuns, în acest an, la Timișoara. Gala Premiilor AFCN s-a desfășurat luni seară, la Muzeul Țăranului Român din București. Din Timișoara au fost nominalizări la mai multe categorii.

Seară bună pentru cultura din Timișoara, la Gala Premiilor AFCN. Trei categorii au avut câștigători din orașul care, în 2023, va fi Capitală Europeană a Culturii. Premiul la categoria „Promovarea culturii scrise” a mers către Asociația Sfera Timișoarei, pentru proiectul „eLibrăria – Lecția de română”. Acesta înseamnă 60 opere literare în format audio, dar 10 lecții video de limba română, traduse în limbajul semnelor. Mirela Olariu, care a ridicat premiul, a mulțumit AFCN și a spus că, în perspectiva anului viitor, Timișoara are nevoie de mai multă efervescență culturală.

Asociația Solidart – Teatrul Basca a luat premiul de la categoria „Soluții inovatoare în promovarea patrimoniului”. Spectacolul Turnul #urmatorulnivel este prima producție în format VR și video 360° făcută la Timișoara. El a fost filmat în Castelul de Apă din Iosefin, care este acum în șantier, urmând să fie transformat în centru cultural. Turnul #urmatorulnivel are la bază un text scris de Ionuț Sociu, Alex Mihăescu și Teatrul Basca. Din distribuție fac parte Niko Becker, Robert Copoț, Alina Ilea, Giorgiana Rancov, Costa Tovarnițsky și Ana-Maria Ursu. Regia este semnată de Alex Mihăescu, scenografia, de Lia Pfeiffer, iar director de imagine este Cristian Ilea.

„Mulțumim frumos pentru acest premiu (…) În 5 ani de când sunt co-fondator al Teatrului Basca, mi-am dat seama că singura mea misiune este să spun «Da» când cineva îmi propune un proiect la care nu mă pricep inițial sau poate nu-l înțeleg, dar oamenii care îmi propun înțeleg mult mai bine și atunci nu-mi rămâne decât să zic «da, hai să facem asta împreună»”, a spus, de pe scena galei, Ana-Maria Ursu.

Despre incertitudine și adaptare

Premiul pentru cooperare culturală internațională a fost decernat Fundației ArtEncounters, pentru Bienala Art Encounters 2021. Echipa fundației nu a putut ajunge la București, din cauza unei probleme cu avionul, care n-a mai plecat de la sol. Mesajul Dianei Marincu, directorul artistic al fundației, a fost citit de Alin Rotariu, premiat anul trecut, pentru Festivalul Simultan și membru în juriul de anul acesta.

„Bienala Art Encounters 2021 a stat sub semnul incertitudinii cauzate de pandemie și am apreciat enorm capacitatea remarcabilă a artiștilor, curatorilor și echipei de a se adapta continuu. Credem că rolul bienalei noastre în contextul instabil actual este mai important ca oricând, iar prezența unui astfel de eveniment în Timișoara contribuie, alături de alte inițiative, la crearea unei scene de artă din ce în ce mai dinamice”, a transmis aceasta.

Au mai fost nominalizate, din Timișoara, Asociația Sepale – Cultura elefantului alb (Comunicare și mediere culturală), Asociația Trib’Art – Compas orchestral, Romanian Chamber Orchestra (Activare interdisciplinară) și Fundația Calina, la categoria „Rezistență prin cultură”.