Skatepark în Parcul Central: primăria va primi prima documentație / FOTO

skatepark

În vara anului trecut, Primăria Timișoara anunța că vrea să construiască un skatepark și, pentru asta, consultă comunitatea. Va primi în scurt timp un studiu de fezabilitate, realizat de oameni care se pricep. Apoi nu-i rămâne decât să-l și facă.

În vara anului trecut, primarul Dominic Fritz anunța că municipalitatea vrea să ofere un skatepark tinerilor din oraș, dar că acest lucru se poate face doar cu sprijinul comunității direct interesate.

„Mă bucură implicarea celor de la AnonimTM, pionieri ai mișcării underground din oraș, care, împreună cu firma timișoreană de proiectare Subcontrol și U-man, vor realiza studiul de fezabilitate în mod gratuit și îl vor dona apoi orașului. Documentația va fi elaborată cu implicarea comunității de skateri din oraș”, transmitea primarul Dominic Fritz.

Studiul de fezabilitate este gata. Arhitectul Radu Radoslav l-a prezentat miercuri. Acest proiect are avantajul de a fi modular și, pe lângă două zone destinate skaterilor, skateparkul va include un perete de escaladă, care se poate dubla ca scenă, zone destinate grafferilor, dar și un pump track pentru bicicliști.

„Dacă administraţia publică ne cere ajutorul, noi răspundem şi încercăm să ajutăm. Pentru că asta face o comunitate locală, încearcă să rezolve lucruri cu administrația locală. Proiectul e pro bono. Am încercat să adunăm mai mulţi proiectanţi şi care au interes, poate s-au dat pe vremuri pe role sau pe skateuri sau biciclete. Poate nu pentru ei, ci poate generaţia viitoare”, a spus Radoslav.

Promisiunile sunt din 2015

Skateparkul va fi amenajat în Parcul Central, pe terenul deja bine știut. „Am spus din start că trebuie să avem un skatepark în Timişoara, dar, în același timp, am vrut foarte mult să evităm greşelile trecutului. Conceptul nu vorbeşte doar de infrastructură şi câteva rampe din beton, ci de activarea unei comunităţi în Parcul Central. Au dezvoltat un concept împreună cu comunitatea de skateri şi bikeri din oraş. Acum conceptul este într-o fază în care poate fi prezentat public. Proiectul ne va fi donat, iar primăria își asumă scoaterea lui la licitație și execuția noului skatepark”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„Telenovela” skateparkului din Parcul Central a început în 2015, când primăria a predat amplasamentul către Kasdum-GF, o firmă din Mehedinți, și totul ar fi trebuit să dureze circa trei luni. Firma a invocat însă erori în proiect și a urmat un proces câștigat în 2017, definitiv, de PMT.

Urmează încă o consultare publică

Au urmat încă două licitații și, în 2019, construirea skateparkului a fost atribuită către Lovrintim, care lucra și la reabilitarea Parcului Central. Nu s-a întâmplat nimic, iar în 2020, fostul primar Nicolae Robu, aflat în ultimele luni de mandat, spunea că un skatepark nu mai face parte din prioritățile orașului.

Pasul următor este o nouă dezbatere a conceptului, împreună cu comunitatea de skateri din Timișoara. Se întâmplă săptămâna viitoare, marți, 30 mai, de la ora 18, la magazinul U-man.

După ce studiul de fezabilitate va fi finalizat, el va fi donat primăriei. Documentația urmează să fie aprobată în consiliul local și apoi municipalitatea va scoate la licitație proiectul tehnic și execuția. Care vor fi costurile încă nu se știe, cel puțin nu public.

About Post Author