Simion vrea voturi de la revoluționari. Cazul Popești-Leordeni, unde „se pare” că a fost aruncată cenușa martirilor

sursa foto: www.memorialulrevolutiei.ro

George Simion vrea să adune capital politic pe seama revoluționarilor de la Timișoara. El spune că partidul din care face parte va construi un monument la gura de canal de la Popești-Leordeni, unde „se pare” că a fost aruncată cenușa martirilor timișoreni. Un astfel de monument, dar și o biserică există deja acolo.

Deputatul George Simion anunță că AUR va construi un monument în Popești-Leordeni, la gura de canal unde a fost aruncată cenușa timișorenilor uciși în Decembrie 1989. Parlamentarul reclamă lipsa unui astfel de semn de aducere aminte, de care nu s-ar fi preocupat niciun partid politic din ultimele trei decenii.

Un monument este necesar, spune Simion, deși nu e sigur că acolo ar fi fost aruncată cenușa martirilor Timișoarei! „Eu merg în fiecare an, alături de revoluționarii din Timișoara, alături de urmașii celor care și-au pierdut fii, fiice, soții, soți, în acele zile. Arși la crematoriul Cenușa, cenușa le-a fost aruncată într-o gură de canal lângă Popești-Leordeni. Nu s-a învrednicit nimeni din clasa politică care ne-a condus timp de 32 de ani să facă un mic monument acolo, la acea gură de canal. Ne asumăm noi public în fața dumneavoastră că vom face acest lucru. Până în decembrie 2022 va exista un monument la Popești-Leordeni, în memoria celor a căror cenușă se pare că a fost aruncată acolo. Pentru că nu se știe până la capăt, se pare că una dintre mașini nu a mai ajuns niciodată la crematoriu și așa mai departe. E din tenebrele Revoluției române”, afirmă deputatul.

Biserică și monument există deja

Realitatea este însă un pic alta. Deși Simion susține că are o colaborare de lungă durată cu Memorialul Revoluției, acesta fiind și unul dintre pretextele pentru acțiunea de vineri, de la Primăria Timișoara, nu pare să știe ce face asociația condusă acum de Gino Rado. Sau ignoră cu bună știință.

În 2011, grație eforturilor acesteia, la Popești-Leordeni au fost ridicate un monument și o biserică. „Suspendată la 3 m înălţime deasupra terenului, biserica are în plan orizontal dimensiunile de: 6,53 m x 19,73 m, înălţându-se 23 de m. Infrastructura este alcătuită din fundaţii, stâlpi şi grinzi de beton armat, iar suprastructura de rezistenţă, dintr-o osatură spaţială din lemn”, scrie, alb pe negru, la propriu, pe site-ul Memorialului Revoluției.

La sfințirea lăcașului de cult au participat și Traian Orban, preşedintele de la acea vreme al Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, şi Ioan Bânciu, vicepreşedinte și atunci, și acum. Acesta din urmă este cel pe care spune George Simion că a vrut să-l ajute să obțină o audiență la primarul Timișoarei.

Și da, la Popești-Leordeni, niciun partid politic nu a construit vreun monument. Însă complexul memorial existent a fost ridicat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, în urma solicitărilor făcute timp de mai mulți ani de cei de la Memorialul Revoluției.

About Post Author