Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni și ocrotitorul copiilor

sf. nicolae

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinității, datorită multelor minuni săvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa. Născut în Asia Mică. Sf. Nicolae este patronul Greciei, al Rusiei şi al multor oraşe din Apusul Europei.

Rămas orfan, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită de la părinți și a vrut să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate. Dumnezeu i-a dat însă altă misiune: „În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine”. Sfântul Nicolae este părintele bun şi înţelept care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, e ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei.

Palma dată lui Arie

În vremea lui Diocleţian, a fost aruncat în temniţă, dar a continuat să vorbească și de după gratii despre cuvântul lui Dumnezeu. La sinodul ecumenic de la Niceea, în 325, Sf. Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, Sf. Nicolae i-a dat lui Arie o palmă. Potrivit bisericii, de la această palmă a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu o nuielușă, în semn de avertisment. Nicolae a murit în 340. Moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari.

Daruri și nuielușe

Copiii știu că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sf. Nicolae le aduce daruri, dar unii dintre primesc şi câte o nuieluşă. În această zi se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi care să înflorească, dovada iertării greşelilor. În Olanda, episcopul călătoreşte pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter. În Germania, Sfântul Nicolae călătoreşte alături de Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia. Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri.

Ziua în care binele învinge răul

În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, păzeşte soarele, stăpâneşte apele, este patronul corăbierilor, apără soldaţii în război, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul, iar în popor este numită Sânicoară. Peste 800.000 de români sunt sărbătoriți de ziua Sfântului Nicolae. Mai mult de jumătate sunt bărbați, care poartă numele de Nicolae, Niculai, Nicuşor, Niculae sau Nicu. Restul sunt femei, care se numesc Nicoleta, Niculina, Nicolina sau Nicola.

About Post Author