23 ianuarie 2021

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, hramul Catedralei. Luni seară se iese în procesiune

Sfântul Iosif cel Nou

Catedrala Mitropolitană își celebrează marți, 15 septembrie, al doilea hram. E praznicul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului. Luni seară este programată tradiționala procesiune, dar altfel.

Sfântul Iosif (1568 – 1656) a fost considerat un făcător de minuni încă din timpul vieții. Vindeca bolnavii prin punerea mâinilor sale pe capetele lor și legenda spune că a reuşit să stingă, prin rugăciunile sale, un incendiu puternic care mistuise aproape toată partea de vest a oraşului. După trei zile, Dumnezeu a trimis o ploaie puternică care a stins flăcările, iar în palmele mitropolitului a apărut brăzdat semnul sfintei cruci, asemeni unei arsuri.

Sfântul Iosif și-a petrecut ultima parte a vieții la mănăstirea de la Partoş. În momentul trecerii sale la cele veşnice, clopotele bisericii ar fi început să bată singure. Sfântul Iosif cel Nou a fost îngropat fără sicriu, doar cu o cărămidă sub cap, după dorinţa sa, deoarece „din pământ a fost făcut şi în pământ va merge”.

Procesiune scurtă

De praznicul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, în 15 septembrie, Catedrala Mitropolitană își celebrează al doilea hram. Deși suntem în pandemie și trebuie respectate reguli de distanțare și trebuie evitate aglomerările, procesiunea cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș va avea loc și în acest an. Se întâmplă luni, 14 septembrie, de la ora 21. În condiții speciale însă.

„Ne bazăm pe credința, evlavia și spiritul civic de care au dat dovadă credincioșii. Spun spirit civic întrucât în aceste aproape șapte luni foarte mulți credincioși nu au participat la sfintele slujbe în catedrală sau în celelalte biserici și, dat fiind faptul că avem sonorizări exterioare, au stat și s-au rugat în afara lăcașului de cult, ceea ce credem că se va întâmpla și astăzi. În momentul începeri procesiunii cu racla în care se află moaștele ocrotitorului Banatului, Sfântul ierarh Iosif cel Nou, se va face din nou apel ca toți cei prezenți să păstreze distanța între ei și să rămână pe loc, în jurul catedralei, așa încât doar preoții și ierarhii să înconjoare catedrala. Anul acesta nu derulăm îndătinata procesiune, ca în anii anteriori, pe străzile din jurul catedralei, ci doar strict în jurul lăcașului de cult”, spune preotul Ionel Popescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Programul slujbelor de la Catedrala Mitropolitană

Luni, 14 septembrie

ora 19 – Vecernia cu litie
ora 21 – Procesiunea cu sfintele moaște
ora 23 – Utrenia

Marți, 15 septembrie

ora 0 – Sfânta Liturghie
ora 3 – Acatistul Sfântului Iosif
ora 4 – Acatistul Sfintei Cruci
ora 5 – Acatistul Maicii Domnului Pantanassa
ora 9,30 – Sfânta Liturghie Arhierească
ora 18 – Vecernie
ora 21 – Paraclisul Sfântului Iosif

Miercuri, 16 septembrie

ora 7,30 – Utrenia
ora 9 – Sfânta Liturghia
ora 18 – Vecernia / Acatistul Sfântului Iosif
ora 19 – Reașezarea raclei

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: