Ședința AGA la TM2023, din nou. Cu reducere de cotizații și noi membri în board

Primii pași spre nou statut al Asociației TM2021 și încă trei membri în consiliul director – doar două puncte de pe ordinea de zi a ședinței AGA de luni. Primăria vrea să-și reducă și cotizația, după ce a mutat deja toată finanțare proiectelor prin centrul propriu. E puțin probabil însă că vor fi luate decizii capitale.

comunicare

Ședința AGA de la Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost convocată pentru luni, 19 iulie, de la ora 16, în Bastionul Theresia, la parter. Pentru că foarte probabil nu va fi cvorum, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, ședința „se reconvoacă, în același loc, pentru ora 17, iar deciziile se adoptă cu votul majorității simple a celor prezenți, indiferent de numărul acestora”.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt următoarele puncte: aprobarea raportului de activitate pentru anul 2020, validarea cererilor de adeziune, luare act de cererile de retragere ale membrilor asociați, prelungirea mandatului comisiei de cenzori , mandatarea consiliului director pentru selecția unui auditor și a unui buget pentru acest serviciu, reducerea cotizațiilor, alegerea reprezentantului scenei culturale independente și al sectorului industriilor culturale și creative, respectiv a expertului internațional în consiliul director, mandatarea consiliului director de a elabora și propune un nou statut.

La ultima ședință, desfășurată în luna iunie, a fost completat boardul asociației, în care au devenit membri Ștefan Popa Popa’s, ca personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internațional, și Ștefan Vădineanu, reprezentant al mediului de afaceri.

Ce ar trebui făcut pentru TM2023

Primarul Dominic Fritz, care este președintele comitetului director, a anunțat la acea vreme că „nu mai finanțăm această asociație, până când ea nu va traversa o reformă profundă”. El a acuzat-o atunci pe Simona Neumann de stadiul în care este proiectul. „Avem mai multe probleme cu această asociație, probleme care au fost mult discutate și în trecut și care au fost cauzate de executivul acesteia. Avem o lipsă mare de încredere, de implicare și reprezentativitate”, a spus Fritz.

Între timp, proiectele legate direct de bidbookul pentru TM2023 primesc finanțare prin Centrul de Proiecte al PMT, pe un apel care are la dispoziție 4 milioane de lei. Ele sunt evaluate de o comisie cu identitate momentan ascunsă, ca nu cumva evaluatorii să poată fi influentați. Un proiect are deja contract, iar altul este în faza de contractate. Celelalte, până la 29, au fost doar depuse, iar unele au fost verificate din punct de vedere administrativ.

Echipa condusă de Corina Șuteu, de care se legau speranțele unei restartări hotărâte a proiectului TM2023, și-a terminat și ea treaba. Concluzia raportului – despre care, până acum, primăria nu a scos o vorbă – este că PMT trebuie să-și asume integral capitala culturală, cu măsuri și termene bine stabilite. Unele dintre aceste termene, fixate la 15 iulie, au fost deja depășite. Raportul, pentru care PMT a plătit 27.000 de euro, a fost făcut public de Corina Șuteu, pe Facebook.