Se poate face exproprierea la Podul Jiul. Costă peste 400.000 de lei

podul jiul

Poate începe exproprierea fără de care nu are cum să pornească șantierul de la Podul Jiul. Se întâmplă la șase ani și jumătate de când primarul Timișoarei anunță că peste Bega ar trebui construite cinci poduri noi.

În ianuarie 2014, primarul Timișoarei anunța că este nevoie de cinci poduri peste Bega. Primul ar fi trebuit să fie cel care să lege str. Jiul de Splaiul Tudor Vladimirescu. El urma să fie construit în paralel cu lucrările de lărgire și reabilitare a Pasajului Jiul. Acesta din urmă a fost finalizat, dar, în cazul podului, în 2018 a fost aprobat studiul de fezabilitate. Făcut de societatea VCE Vienna Consulting Engineers SRL, documentul spunea că podul poate fi ridicat într-un an și jumătate, la aproximativ 200 de metri aval de Podul de Fier de pe str. Andrei Mureșanu, respectiv aproximativ 320 de metri amonte de Podul Maria.

S-a votat începerea exproprierii

S-a făcut, între timp, și proiectul tehnic, dar, în februarie 2020, s-a anunțat că există un impediment. Și anume, o bază sportivă aflată în paragină care nu aparține primăriei. Comisia de negociere cu terții din cadrul PMT a fost mandatată să discute cu proprietarul, pentru expropriere. La începutul lunii iunie, devizul a fost și el reactualizat, ajungându-se la 5,1 milioane de euro, cu exproprieri.

În plenul de miercuri, 22 iulie, consilierii locali au fost de acord cu declanșarea procedurii de expropriere. Din bugetul local va fi alocată suma de 406.063 lei, cu TVA.

Un an și jumătate de șantier

După ce va fi finalizată procedura de expropriere, în CL va fi aprobat proiectul tehnic. Apoi va fi lansată licitația de execuție. Podul Jiul ar trebui să aibă patru benzi de circulație, trotuare și piste de biciclete pe ambele părți și să fie iluminat artistic. Lungimea totală a podului este de 118,18 metri, cu racorduri stradale, inclusiv rampe perpendiculare, de 82 ml și o lungime efectivă de 40,60 ml. Lățimea va fi de 25,70 ml. Șantierul ar trebui să dureze 18 luni.