Se deschide Târgul de Crăciun. Va fi nevoie și de certificat verde / FOTO

târgul de crăciun

Târgul de Crăciun organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara se deschide miercuri, 1 decembrie. Vor fi zone în care accesul va fi permis doar cu certificat verde, nu va fi parc de distracții în parcarea de la Modex, iar patinoarul e în fața Operei, lângă organizarea de șantier, sub cupola de luminițe.

La Timișoara se fac de zor pregătiri pentru deschiderea Târgului de Crăciun. Acesta va avea loc în perioada 1 decembrie 2021 – 17 ianuarie 2022, în Piața Victoriei, în Piața Libertății, pe str. Mărășești, pe str. Victor Vlad Delamarina și în parcarea Modex. În Piața Libertății au fost montate deja mai multe căsuțe, au apărut și câteva rulote cu mâncare și au pornit proiecțiile luminoase. Accesul în această zonă, anunță Casa de Cultură, va fi condiționat de prezentarea certificatului verde. „S-a luat hotărârea de delimitare a trei zone, în care accesul va fi condiționat de prezentarea certificatului verde: patinoar/parcare Modex, Piața Libertății și zona de alimentație publică. În primele două, certificatul verde va fi solicitat la intrarea în zonele delimitate, iar în cea de-a treia, acesta va fi scanat de către furnizorii de servicii”, transmitea, în ultima comunicare pe această temă, Casa de Cultură.

Declarațiile inițiale erau că tonetele cu mâncare vor fi pe străzile Mărășești și VV Delamarina, iar în parcarea de la Modex ar fi trebuit să fie un parc de distracții. La cum arată lucrurile în teren, în parcare a fost montat doar un carusel mic și au fost aduse mai multe căsuțe pentru mâncare.

„Crăciunul este al tuturor”

„Totuși, Crăciunul este al tuturor, iar Hristos s-a născut pentru toți, cu sau fără certificat verde. De aceea, ieslea și bradul de Crăciun vor fi amplasate în zone nerestricționate”, spun cei de la Casa de Cultură. Bradul – artificial și închiriat cu 10.000 de euro de la o firmă din Reșița – a fost montat în Piața Victoriei, lângă patinoar. Acesta din urmă este amplasat în fața Operei, într-un decor post-industrial, chiar lângă zona în care e organizarea de șantier de la Palatul Culturii. E un amestec deloc plăcut privirii, dacă lucrurile rămân așa.

Cupola de luminițe este și ea montată, tot pe platoul din fața Operei. Scena va fi în Piața Libertății, iar Casa de Cultură a cumpărat abia luni, 29 noiembrie, prin achiziție directă, pe două contracte identice, „servicii profesionale de scenotehnică” și „servicii de scenotehnică pentru spații publice mari, practicabile scenă, structuri turn de tip Layher, structuri grindă spatiala aluminiu, scene acoperite de dimensiuni mari 12x12m”. Fiecare dintre aceste contracte are o valoare de peste 58.000 lei, fără TVA.

La căsuțe, care ar trebui să fie 60 la număr, se vor găsi produse handmade, produse naturiste și de îngrijire personală, decorațiuni de Crăciun, dulciuri, ciocolată caldă, cafea, vin fiert și mâncare.

Program Târgul de Crăciun

„Pentru că sărbătorile se petrec, de obicei, în familie, dar și pentru că, în vremurile grele pe care le trăim, este înțelept ca resursele locale să rămână ale comunității artistice timișorene, a fost gândit un program artistic cu și pentru timișoreni: de la mici artiști, care așteaptă cu nerăbdare momentul de a urca pe scenă, la artiști și trupe timișorene consacrate sau chiar istorice, așa cum sunt Mircea Baniciu și Phoenix”, a mai transmis Casa de Cultură.

Marți, 30 noiembrie

ora 19 – Te binecuvântez, Românie! – Istoria României Mari în muzică. Concert Opera Română, cu participarea Coralei Contrast și a artiștilor invitați Răzvan Rădos, Andreea Voica și Paula Frunzetti

Miercuri, 1 decembrie

ora 18 – Ziua României – Spectacol dedicat Zilei Naționale a României și deschiderii Târgului de Crăciun
Spectacol Ansamblul Timișul. Soliști invitați: Olguța Berbec, Angelica Flutur, Răzvan Rădos, Petrică Miulescu-Irimică
Timișul feat. TM Groove

Joi, 2 decembrie

ora 19 – Operetă. „Silvia”, Facultatea de Muzică

Vineri, 3 decembrie

ora 18 – Tineri artiști pe scenă. Trupa de dans Mini Mini Reflex. Recital muzică ușoară. Vest Phoenix Cover

Sâmbătă, 4 decembrie

ora 18 – White Christmas. Amalia Gaiță, Pragu de Sus

Duminică, 5 decembrie

ora 18 – Ajun de Moș Nicolae. Box Office

Luni, 6 decembrie

ora 18 – Colinde și cântece de iarnă. Liceul „Ion Vidu”, Dani Zah & Ingrid Nicolaescu

Marți, 7 decembrie

ora 18 – ora 18 – Colinde și cântece de iarnă. Asociația Culturală a Seniorilor, Fabrica de Arte, Incubatorul de Artă

Miercuri, 8 decembrie

ora 18 – Colinde și cântece de iarnă. Generația Muzicii, Akademika Banat Chorus (corul Facultății de Agronomie), Pro Muzica

Joi, 9 decembrie

ora 18 – Colinde și cântece de iarnă. Cromatik Voices, Cantodena

Vineri, 10 decembrie

ora 18 – Iată vin colindători! Obiceiuuri și tradiții de Crăciun, Ansamblul Timișul Junior (invitat Carmen Popovici-Dumbravă), Ansamblul „Ghiocelul” Giroc, Junii Timișului

Sâmbătă, 11 decembrie

ora 17 – Colinde și cântece de iarnă. Ana Kui, Vadim Crușcov Jazz Band

Duminică, 12 decembrie

ora 18 – Leru-i, Doamne, Ler. Concert de colinde, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei

Luni, 13 decembrie

ora 18 – Colinde și cântece de iarnă. LiveMuseArt Academy, Școala de Arte Timișoara

Marți, 14 decembrie

ora 18 – Colinde și cântece de iarnă. Școala de Arte din Caransebeș, Palatul Copiilor din Timișoara

Miercuri, 15 decembrie

ora 18 – Manifestări dedicate Revoluției. Expoziție fotografie Constantin Duma și întâlnire a liceenilor timișoreni cu revoluționarii din 1989 (sala Lira)

Joi, 16 decembrie

ora 18 – Folk pentru Revoluție. Lia Burg, Robert Poka, Mircea Baniciu & Friends

Sâmbătă, 18 decembrie

Cântece de iarnă. B Band, Antonia Rădulescu, Alexandra Cancel, Phaser

Duminică, 19 decembrie

ora 19 – Colinde din folclorul minorităților

Luni, 20 decembrie

ora 18 – Timișoara, primul oraș liber de comunism. Rock for Revolution. Dincolo de ziduri, Dragoș Moldovan, Phoenix

Marți, 21 decembrie

ora 19 – Seară de colinde. Revivals (grup vocal al Facultății de Muzică), Sergiu Simionese, Mihai Bâzgan Band (fanfară)

Miercuri, 22 decembrie

Vine Moș Crăciun! Compania Phantasia & Peregrinii și Amor Flammis. Moș Crăciun

23 – 30 decembrie – Colinde pe stație

Vineri, 31 decembrie

ora 20,30 – Seara de final de an. Dialogul pianelor – Teo Milea și Cari Tibor & friends