Se deschide Punctul Muzeal de la Parța. Primul weekend pentru curioși și intrare liberă

PreHistoria

Punctul Muzeal de la Parța se deschide oficial în acest weekend. Replica sanctuarului neolitic așteaptă vizitatori curioși să descopere o lume stranie și timpuri demult uitate.

„În prag de echinocțiu, când ziua se împletește cu noaptea într-un dans al echilibrului cosmic, Punctul Muzeal de la Parța vă invită să retrăiți istoria prin ochii strămoșilor neolitici. Aici, săpăturile arheologice au dezvăluit o lume demult uitată, marcând situl ca un punct crucial în înțelegerea neoliticului din regiunea noastră. Sanctuarul Neolitic de la Parța, cu cei 6.000 de ani de mister și cunoaștere, vă deschide drumul către cel mai vechi sanctuar de pe teritoriul actual al Banatului”, au anunțat, pe Facebook, reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Punctul Muzeal de la Parța va fi deschis de vineri până duminică, între orele 10 și 18, iar intrarea este gratuită. Din lipsă de personal, acesta va fi de altfel, cel puțin pentru moment, orarul de funcționare.

Sanctuar unic în Europa

Punctul Muzeal de la Parţa adăpostește o replică a sitului arheologic din perioada neolitică din localitate, unic în Europa.

parța

Așezarea neolitică Parța se află la 15 kilometri sud de Timișoara, fiind găsit aici un edificiu de cult de mari dimensiuni. Sanctuarul, vechi de peste 6.000 de ani, este de formă rectangulară, fiind împărţit în două încăperi. Pe ambele părţi ale zidului care le desparte era o masă-altar pe care au fost descoperite diverse obiecte care oferă o imagine despre ritualurile practicate aici. Studiile au demonstrat că numai într-o singură zi din an, la echinocțiul de primăvară, lumina soarelui pătrundea în încăperea A a sanctuarului şi se poziţiona pe capul de taur al statuii monumentale. Specialiștii spun că este o dovadă că, pe lângă rolul său în cult, sanctuarul era și un calendar care marca începutul primăverii.

Sanctuarul a fost reconstruit parțial în incinta Muzeului Banatului și are acum o replică și la punctul muzeal de la Parța. Construcția noii clădiri a costat în jur de 400.000 euro, din fonduri europene, prin Programul Interreg România – Serbia. Firma care a realizat obiectivul este Constructim SA.

Ca să știți unde trebuie să ajungeți, vă puteți ghida după aceste coordonate.

About Post Author