Școală ca-n Anglia, la Timișoara, pentru 350 de copii din 15 țări. Din toamnă, și cu sală de sport nou-nouță / FOTO

British International School of Timisoara

Nu au vâj-haț și nici profesori de magie. Au însă trei „case”, laborator de științe, table interactive și un parc mare. În jur de 350 de copii din 15 țări învață ca-n Anglia, la Timișoara. British International School se pregătește de un nou an școlar, în care le va oferi elevilor și prima sală de sport ridicată de la zero de o unitate de învățământ, în ultimii 30 de ani.

British International School of Timișoara s-a deschis în 2019, când 220 de copii au fost înscriși aici de părinții lor. Ciprian Țiplea, directorul BIST, recunoaște că nu se aștepta la un număr atât de mare chiar de la început. Copiii aveau, la acea vreme, între 4 și 14 ani. Cei mai mulți dintre ei veneau din școli publice și, spune Țiplea, s-au adaptat foarte repede la noul sistem. Acum, vor termina anul școlar în jur de 350. Cei mai mulți sunt din Timișoara, dar sunt și din Arad sau din țări precum India, Suedia sau Germania. „Noi în școală, în acest moment avem copii de la patru ani până la 16 ani. (…) Creștem gradual, de la an la an, în așa fel încât prima promoție care va absolvi o să fie prin 2024”, afirmă Ciprian Țiplea, directorul British International School of Timișoara.

Orele sunt predate exclusiv în limba engleză, cu excepția celor de… română, desigur. Profesorii sunt atât locali, cât și internaționali, din Marea Britanie, dar și alte țări, cu experiență în școli similare din lume. Clasele au cel mult 20 de elevi și, pe lângă engleza de bază, copiii învață, la cererea părinților, franceză, germană sau spaniolă.

Din toamnă, mai mulți elevi

În toamnă, noul an școlar va începe cu 420 de elevi. Perioada de înscrieri încă nu s-a terminat și se știe că vor fi deschise grupe suplimentare de elevi pentru grupa pregătitoare, respectiv anii 1 și 2. Din următorul an școlar, instituția de învățământ va oferi cursuri elevilor începând cu vârsta de 4 ani (clasa pregătitoare) până la 17 ani (anul 11, conform sistemului de educație din Marea Britanie).

Investiția în acest campus exotic după standardele școlilor publice din România este de aproximativ 5 milioane de euro până acum. Este în construcție sala de sport, care va fi funcțională din luna septembrie. Este prima sală de acest gen ridicată de la zero într-o unitate de învățământ la Timișoara, în ultimii 30 de ani. Pasul următor va fi construirea unei noi clădiri, care va permite mărirea capacității școlii până la 900 de copii. Dacă totul merge bine, șantierul va începe probabil la toamnă.

Școala altfel, în fiecare zi

Sălile de clasă de la BITS sunt luminoase și colorate. Copiii au Ipad-uri, conectate la laptopurile profesorilor și nu au niciodată ca temă pentru acasă să citească ceva dintr-o carte, de la pagina X sau Y. Mai bine plantează o floare în curte și povestesc – în engleză, desigur – această experiență.

Aici, cumva, e școala altfel în fiecare zi. Copiii au ocazia să exploreze și să acumuleze noi experiențe. Printre ele, Career Talks, Dragons’ Den, BIST’s Got talent. De asemenea, ei participă la competiții online de fizică și ateliere de scriere creativă și creații artistic. Chiar dacă nu au… vâj-haț și nici Pălăria Vorbitoare / Sorting Hat, ca-n „Harry Potter”, copiii de la BIST sunt și ei împărțiți în trei „case”: Aquila, Lupus și Ursa. Primesc puncte pentru echipele lor în funcție de ce fac și totul este la vedere.

British International School of Timisoara a obținut încă din primul an de funcționare prestigioasa acreditare internațională COBIS (Council of British International Schools), Aceasta certifică faptul că sunt îndeplinite standardele prevăzute pentru o școală internațională cu curiculum britanic. Anul trecut, a fost obținută certificarea Cambridge, fapt ce a permis acreditarea primului centrul de examinare Cambridge International din zona de vest a țării. Prima examinare Cambridge a fost organizată în acest an, elevii obținând rezultate deosebite.

Mai trebuie spus că taxele pe care le plătesc părinții sunt cuprinse între 7.200 și 8.500 euro / an, în funcție de clasă. Toate detaliile se găsesc aici, iar cei interesați pot solicita informații suplimentare prin e-mail.