Șase kilometri de poveste, la Rudăria. A fost inaugurat traseul morilor de apă / FOTO

rudăria

Traseul de șase kilometri care oferă posibilitatea turiștilor de a vizita cele 22 de mori de apă din Eftimie Murgu a fost deschis oficial. Au lucrat pentru ca el să devină realitate, în mai multe etape, câteva sute de voluntari, organizați de Asociația Acasă în Banat.

Proiectul „Hai la Rudăria!”, desfășurat de Asociația Acasă în Banat, a ajuns la final. Duminică a fost inaugurat oficial traseul de șase kilometri care face mai ușor accesul vizitatorilor către cele 22 de mori de apă din Eftimie Murgu.

Au muncit, pe parcursul a trei etape, peste 300 de voluntari. Ei au făcut curățenie pe valea râului Rudăria, de unde au colectat peste 1.200 de saci cu gunoi, au defrișat și pregătit aleile ce fac parte acum din traseul turistic. Apoi au făcut lucrări de ecologizare la morile de apă, au construit două podețe, au dat drumul apei pe canalul de la moara din Țarină și au schimbat învelitoarea din șindrilă a morii Vlăgioanea.

„A fost o provocare pentru noi să facem acest traseu. El este în primul rând al comunității, deoarece rămâne oamenilor locului, care trebuie să-l întrețină, să-l dezvolte, să-i primească pe turiști cu blândețea și ospitalitatea de care ne-am bucurat și noi. Pentru noi va fi o bucurie să vedem că turiștii descoperă toate aceste instalații țărănești de măcinat, farmecul satului, mirosul de făină proaspătă”, explică Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Ansamblul e unic în țară

Pe traseu au fost montate hărți și indicatoare turistice, dar și panouri cu informații despre fiecare moară. Ele se găsesc și online, aici.

Proiectul a fost finanțat cu 35.000 de Fundația Orange. 
„Mulți dintre colegii mei din țară, din București, Timișoara, Sibiu sau Focșani, au venit să dea o mână de ajutor. Vrem să oferim tuturor posibilitatea de a vedea ceea ce am văzut noi aici: mori de apă arhaice, care spun povești, un traseu care te poartă prin locuri incredibile”, spune, la rândul lui, Andrei Amarghioalei, coordonatorul proiectului din partea Orange România.

Cele 22 de mori de apă de la Rudăria fac parte dintr-un ansamblu unic în țară. Câteva dintre ele au fost construite în urmă cu peste un secol, altele sunt mai noi, dar toate folosesc aceleași principii ale instalațiilor țărănești. Morile sunt folosite și astăzi de localnici, după o orânduire veche și bine stabilită. Oamenii macină astăzi în special porumb, dar și grâu, făina rezultată prin frecarea celor două pietre de moară fiind una integrală, cu un gust și o textură diferite.

În total, în Caraș-Severin se mai păstrează astăzi aproximativ 250 de mori de apă. Aproape jumătate dintre ele sunt funcționale.