Salariile din Poliția Locală Timișoara, criticate de Marcel Vela. Secretara, cel puțin 3.500 de lei, directorul, peste 12.000 lei

genuflexiuni

foto: Arhivă

Nu se poate ca un polițist local din Timișoara să aibă 9.000 de lei salariu și să păzească un parc. Este declarația făcută de ministrul de Interne, Marcel Vela. Acesta spune că, după starea de urgență, polițiile națională și locală trebuie redefinite. UPDATE: Primarul Timișoara reclamă „neadevărul atât de mare”.

Poliția națională și cea locală trebuie redefinite, din punct de vedere al competențelor și al denumirii. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a vorbit despre reforma poliției, pornind de la unele abuzuri în perioada stării de urgență. Într-o intervenție la Digi24, Marcel Vela a spus că poliția națională și locală vor fi redenumite în urma unor analize. „În mod esențial ar trebui făcută o analiză cu privire la competențe, dincolo de uniformă sau inscripționare. Competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție”, spune ministrul de Interne.

Vela este nemulțumit și de discrepanțele salariale între angajații celor două instituții. „Poliția locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării. În mod automat, funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei. Un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are salariul la jumătate”, a mai declarat ministrul de Interne.

Ce salarii sunt în PLT

În 30 martie 2020, la Polița Locală Timișoara, salariile de bază pentru funcționarii publici erau următoarele:

  • polițist local, studii medii, grad asistent, gradație 0 – 3.509 lei
  • polițist local, studii medii, grad asistent, gradație 1 – 3.773 lei
  • polițist local, studii medii, grad principal, gradație 5 – 4.461 lei
  • polițist local, studii medii, grad superior, gradație 5 – 5.243 lei
  • polițist local, studii superioare, grad asistent, gradație 1 – 5.449 lei
  • polițist local, studii superioare, grad asistent, gradație 5 – 6.312 lei
  • polițist local, studii superioare, grad superior, gradație 5 – 8.180 lei

În cazul personalului contractual, salariile de bază sunt cuprinse între 2.984 și 8.580 lei. Un îngrijitor din această categorie, cu studii cel mult liceale, pleacă de la 3.007 lei, iar un secretar dactilograf cu studii medii nu poate avea un salariu de bază mai mic de 3.518 lei.

Director interimar de șase ani, pază la panseluțe

Directorul executiv adjunct al PLT are un salariu de bază de 12.028 lei, iar directorul executiv „plin” pleacă de la 12.709 lei. Vă reamintim, Poliția Locală Timișoara nu are un director care să fi dat concurs pe post. Dorel Cojan a fost numit în funcție în 2014 și de atunci este tot interimar. Mai trebuie subliniat că aceste sunt salariile de bază, la care diverse alte sporuri. Norma de hrană, de exemplu, este de aproximativ 11.000 de lei / an.

Polițiștii locali din Timișoara au deveni celebri după ce au fost trimiși, de-a lungul timpului, să păzească palmierii și panseluțele din centrul orașului sau să vegheze ca Pasajul Michelangelo să nu fie „împodobit” cu grafitti. Vă reamintim, pe durata stării de urgență, poliția locală a trecut de la primării la MAI.

„Nedeavăr atât de mare”

Primarul Timișoarei a reacționat, la multe ore după declarația colegului său de partid. „Salariile polițiștilor locali din Timișoara:
2.000-3.000 lei / lună, pt 93 de polițiști locali
3.000-4.000 lei / lună, pt 132 de polițiști locali
4.000-5.000 lei / lună, pt 33 de polițiști locali
Salariile funcțiilor de conducere:

6.054 lei / lună, pt șef birou
6.582 lei / lună, pt șef serviciu
7.032 lei / lună, pt director executiv adjunct
7.435 lei / lună, pt director executiv

Observație: toate sumele sunt nete! Replica mea la declarația d-lui Ministru de Interne se limitează la comunicarea situaței reale a salariilor în Poliția Locală Timișoara și la exprimarea regretului că dl. Ministru a lansat în spațiul public un neadevăr atât de mare privitor la o structura a Primăriei Timișoara”, a transmis acesta. Sumele nu includ norma de hrană și alte sporuri.

About Post Author