Romsilva: Cascada Bigăr se va regenera în timp. De ce nu s-au făcut intervenții

Surparea peretelui Cascadei Bigăr, survenită luni seară, s-a produs exclusiv din cauze naturale. Romsilva spune că nu e singurul incident de acest gen din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și explică de ce nu au fost făcute intervenții pentru susținerea structurii de travertin a cascadei.

cascada bigăr

Cascada Bigăr, în mai 2021

Un perete al cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița s-a surpat luni seară, iar unele voci au susținut că incidentul a fost cauzat de intervenții nepotrivite și neglijența celor de la Romsilva. Regia Națională a Pădurilor a infirmat de la bun început informațiile, iar marți a revenit cu o explicație pe larg.

„Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate. Această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat. De altfel, o cascadă de același tip, cascada Moceriș, tot din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani”, explică Romsilva.

Intervenția de la Cascada Bigăr ar fi împiedicat „procesele naturale”

Cascada este în Zona de Protecție Integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în Rezervația Naturală „Izvorul Bigăr”. „Acesta este motivul pentru care administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de intervenție împiedicând procesele naturale”, mai spun cei de la RNP.

„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile false și lipsite de orice fundament științific ale unui ghid de turism, care a lansat în spatiul public informația cum că o lucrare de captare parțială a izvorului Bigăr pentru păstrăvăria Valea Miniș, realizată în urmă cu 33 de ani, ar fi provocat prăbușirea peretelui cascadei Bigăr. Cantitatea de apă care să favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie să fie una moderată pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventuală micșorare a debitului de apă ar fi dus la surparea peretelui cascadei”, continuă explicația oficială

Ce e de făcut mai departe urmează să fie stabilit de administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnia, cu sprijinul Consiliului Științific.