Cascada Bigăr e amintire. S-a prăbușit luni după-amiază

Una dintre cele mai frumoase cascade din lume nu va mai fi niciodată la fel. Cascada Bigăr, aflată între Oravița și Bozovici, s-a despicat, după travertinul din care era formată a luat-o la vale. Anunțul a fost făcut de cei de la Romsilva.

cascada bigăr

„Avem, din păcate, și o veste neplăcută. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale. Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, a transmis Romsilva.

Cascada Bigăr, situată pe Valea Minișului, în Caraș-Severin, era unul dintre cele mai vizitate locuri din această parte de țară. Inclusă în mai multe topuri, cascada era considerată una dintre cele mai frumoase din lume.

Potrivit reprezentanților Ocolului Silvic Bozovici, în această primăvară, în weekend, au venit să vadă Bigărul între 500 și 700 de turiști pe zi. Peste vară, numărul acestora era așteptat să crească spectaculos, pe toată durata săptămânii. În luna mai, cascada le-a oferit celor care au trecut pe acolo un adevărat spectacol, datorită vegetației proaspăt revenite la viață și căderii curate de apă.

UPDATE:

„Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism și «activist de mediu». Acesta a lansat informația falsă că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș. Care este adevărul? Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci nu aceasta este cauza prăbușirii cascadei. Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, au transmis, luni seară, cei de la RNP.

About Post Author