Romanian Science Festival, din nou la Timișoara. De ce știința nu e de speriat

romanian science festival

Experimente, voluntari, mentori de la Cambridge și Oxford. Romanian Science Festival revine în Timiș, cu a treia ediție și cea mai extinsă de până acum. Caravana va ajunge și la Jimbolia, unde vor fi întâlniri cu elevii din zonă.

După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival revine la Timișoara în format fizic. A treia ediție a Timișoara Science Festival va avea loc între 19 și 21 mai. Scopul principal al acestui eveniment este sprijinirea educației alternativă din România, prin implicarea diasporei academice.

Vor fi peste 100 de voluntari, peste 100 de experimente și, ca mentori, 10 cercetători din diaspora academică. Este vorba despre tineri care studiază la universități de prestigiu și care le vor explica elevilor din Timiș că științele exacte nu sunt chiar un bau-bau. La ediția din acest an, la Timișoara, vor fi prezenți următorii mentori: Vlad Arimia, Neuroștiințe, University College London; Iuliana Bledea, Neuroștiințe, University College London; Rareș Bisag, Inginerie, Universitatea Politehnică București; Amalia Cifor, Imagistică Medicală, University of Oxford și Amazon, România; Paula Gherghinescu, Astrofizică, University of Oxford și University of Surrey; Oana Gurău, Neuroștiințe, University of Oxford; Cristi Ignat, Astrofizică / AI, University College London; Mircea Iliescu, Genetică, University of Cambridge; Alina Vizireanu, Geografie, Space Generation Advisory Council; Norbert Zicher, Astrofizică, University of Oxford.

„Ne bucurăm că putem aduce din nou Romanian Science Festival la Timișoara după doi ani de pandemie. Ne bucură și mai mult faptul că putem duce știința la Jimbolia. Dorim să ajungem la copiii din mediul rural și urban mic, care nu au aceleași oportunități ca elevii din orașele mari. Mentorii RSF speră să poată să-i inspire și să-i motiveze spre o carieră în științe”, spune Oana Romocea, organizator Timișoara Science Festival. Timișoara Science Festival este unul dintre proiectele câștigătoare din cadrul Fondului Științescu, implementat de Fundația Comunitară Timișoara.

Program

Joi, 19 mai

Caravana RSF va poposi la Jimbolia unde peste 150 de elevi din clasele a VII-a până la a XII-a, de la școlile și liceele din Jimbolia și satele din împrejurimi, vor avea ocazia să vorbească despre disciplinele STEM cu mentorii RSF. Caravana RSF este organizată împreună cu partenerul local, asociația Colț de Banat.

Vineri, 20 mai

În a doua zi de festival, mentorii RSF vor vizita liceele din Timișoara, cu scopul de a le împărtăși elevilor informații despre cercetarea lor și de a le da sfaturi de carieră.

Sâmbătă, 21 mai

A treia zi este dedicată comunității. Va fi organizat un târg de experimente științifice unde poate participa oricine cu drag de știință. Târgul, care are loc în Iulius Gardens și va fi deschis între orele 11 și 17. Intrarea este liberă și nu există restricție de vârstă.

About Post Author