20 ianuarie 2021

ROD Festival: despre recolta de filme, în lumea în care cinematograful e o iluzie și-atât / FOTO

rod festival

Să mergi la film este unul dintre cele mai simple lucruri din lume, dacă stai „la oraș”. Dar dacă locuiești într-un sat sau într-o comunitate specială, asta s-ar putea să nu mai fie atât de la îndemână. Proiectul ROD Festival – Zilele recoltei cinematografice își propune să aducă ecranul mai aproape de acești oameni.

Cândva, în România, exista o tradiție a caravanelor cinematografice, iar filmele ajungeau mai ușor la oameni. Obiceiul s-a pierdut în tranziție, dar Asociația DocuMentor și-a propus să-l readucă la viață. „Există mii de oameni ascunși prin cartiere mărginașe, cătune, comunități defavorizate, penitenciare, centre de reeducare, case de bătrâni, spitale, enclave etnice, enclave culturale, centre pentru refugiați sau stațiuni turistice decrepite de care nu se ocupă nimeni. Un public invizibil și neinteresant pentru sponsori și mass-media, din cauza precarității lui economice și sociale. Avem oportunitatea să–i facem și pe acești oameni să reflecteze la propria lor condiție și la lumea în care trăiesc. Putem micșora distanța dintre marea ofertă de film adresată centrului și lipsa de alternativă culturală de la periferie”, spun cei de la DocuMentor.

Poveste din poveste

Despre această reducere a distanței socio-culturale este ROD Festival – Zilele recoltei cinematografice. El îmbină tradiția proiecțiilor de film în aer liber în fața unei audiențe care nu are acces la sala de cinema, cu dezbaterea temelor importante din societate de către comunități sau oameni de cele mai multe ori ignorați. Dar e mai mult decât atât, pentru că această călătorie și aceste întâlniri neobișnuite devin, la rândul lor, piese esențiale într-o documentare a unei alte povești.

S-a plecat la drum la sfârșitul lunii septembrie, cu film precum „Toto și surorile lui”, „Roboțelul de Aur”, „Casa cu Păpuși”, „Omul Lup” sau „The New Gypsy Kings”. Au avut loc proiecții în cătunul Fărășești din Munții Banatului, în secțiile penitenciarului din Timișoara, la Centrul de Educare pentru Minori Buziaș, Centrul pentru copii defavorizați din Jimbolia, la Căminul de bătrâni Băile Călacea, La Căpițe și la D’arc pe Mal.

Zilele Recoltei Cinematografice merg mai departe, atât timp cât situația sanitară și condițiile meteo vor permite. Evenimentele au loc, în principal, în aer liber, pentru a asigura condiții cât mai sigure pentru public, evident cu respectarea măsurilor de siguranță.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: