Robu, dezlănțuit. Despre „nesimțitul” Vărșăndan și sentințele ilegale, „sub presiune germană”

Fostul primar al Timișoarei susține că reinstalarea în funcție la Teatrul German a lui Lucian Vărșăndan s-a făcut la… presiune germană! Altfel spus, instanța care i-a dat dreptate lui Vărșăndan a comis o ilegalitate. Nicolae Robu are texte din ce în ce mai agresive pe Facebook.

robu

Fostul primar Nicolae Robu e tot mai vehement în postările de pe Facebook și nu face nicio economie la cuvinte grele. Un prieten virtual i-a atras atenția că în mandatele sale a fost dat totuși afară cineva, deși Robu susținea că „nu am încercat să dau afară pe nimeni în cei 8,5 ani cât am fost Primar! Am lucrat în bună înțelegere cu toți angajații Primăriei, e drept cu exigență ridicată”. I-a dat și un exemplu: cel al lui Lucian Vărșăndan, de la Teatrul German.

Replica a venit prompt: „Nu l-a dat nimeni afară pe acel nesimțit pus pe post ilegal! Dimpotrivă, când legea nu-i permitea să participe la concurs, pt. că nu are diplomă de licență în domeniul teatrului, i-am propus să-l numesc interimar, inclusiv cu acceptul ca în timpul interimatului să atace primăria în instanță! Nu a vrut, pt. că s-a bazat pe o judecată ilegală, sub presiune germană, ca și Fritz!”.

Recapitulăm: un fost primar al Timișoarei îl face „nesimțit” pe un director de instituție care a fost reinstalat în funcție grație unei sentințe definitive dată de o instanță. Același fost primar – care s-a ferit să facă aprecieri la adresa judecătorilor cât a stat pe CD Loga 1 – spune acum public că instanțele din România iau decizii la presiuni ale altor state.

Totul a pornit în 2017

Să mergem totuși cu recapitularea și mai în urmă. De exemplu, în 2017, când PMT a refuzat să continue procedura de evaluare a mandatului de la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara (TGST) al lui Lucian Vărşăndan. Acesta primise nota 9,88 pentru prestația de până atunci și ar fi trebuit să-și prezinte proiectul pentru viitorul mandat. Serviciul Resurse Umane al PMT, condus la acea vreme de Rodica Aurelian, a decis că nu se poate.

Aurelian invocase OUG 189/2008, al cărei articol 3 precizează că „managementul instituțiilor publice de cultură poate fi încredintat unei persoane fizice care îndeplineste cumulativ următoarele condiții (…) întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției”. Lucian Vărșăndan are studii de Filologie și Drept, nu de Teatru. La prima vedere, șefa SRU ar fi avut dreptate.

Ministerul Culturii a contrazis de la început PMT

Potrivit OUG 189 / 2008, art. 43, „în situația în care, în urma evaluării finale, managerul a obținut un rezultat mai mare sau egal cu nota 9, acesta are dreptul de a prezenta un nou proiect de management”. Repetăm, Vărșăndan era manager în funcție, nu candidat nou.

Iar Ministerul Culturii a lămurit situația încă din 2018, printr-o adresă în care era precizat clar: „Procedura de analiză a noului proiect de management nu cuprinde etape referitoare la verificarea dosarelor ori a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească managerul care, în urma evaluării finale, a obținut rezultate mai mare sau egale cu nota 9, aceasta (…) reprezentând o situație de excepție față de procedura prevăzută de OUG 189/2008 pentru organizarea unui concurs de proiecte de management (…) Ținând seama de cele mai de sus, considerăm că, în situația prezentată, managerul respectiv are dreptul de a prezenta un nou proiect de management în condițiile art. 43 din OUG 189/2008”.

Câștig pe toată linia în instanță

În toamna lui 2020, Tribunalul Timiș a anulat toate (!! – n.r.) dispozițiile semnate de Nicolae Robu privind componența comisiilor de analizare a proiectului de management al lui Lucian Vărșăndan, a comisiilor de contestații, precum și alte acte administrative. Primăria a fost obligată „să continue procedura de analiză a noului proiect de management al reclamantului de la momentul stopării acestei proceduri în 2017”. Din februarie, Lucian Vărșăndan a revenit în funcția de director al Teatrului German.

Ar mai trebui spus că Rodica Aurelian este afectată direct de noua organigramă a PMT și este unul dintre șefii care își vor pierde funcțiile. Între timp, ea a devenit mare sindicalistă, chiar în structura care i-a contestat deciziile și competența în vremea mandatelor lui Nicolae Robu.