Robu, despre poluarea din Timișoara: Iată realitatea, nu scornelile unor minți tulburi!

poluarea

Supărat pe cei care susțin că, în ultima perioadă, e mai multă poluare în Timișoara, primarul Nicolae Robu reacționează pe Facebook. El vorbește despre „scorneli ale unor minți bolnave”. Totuși, datele oficiale din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) spun că situația nu e prea roz.

Peste Timișoara este vizibilă, de câteva zile, o pâclă neobișnuită. Imaginile ca prin ceață i-au făcut pe mulți să spună că este vorba despre creșterea poluării, iar reacțiile de la Garda de Mediu spun și ele că este o situație specială. „Datorită calmului atmosferic și temperaturilor ridicate din ultimele zile nu este favorizată dispersia poluanților în atmosferă, ceea ce determină remanența acestora la nivelul solului, sursele fiind cumulate (trafic rutier, incendii vegetație, funcționare centrale termice, activități industriale, etc)”, explica situația comisarul șef Alina Călușeru.

Ce spun stațiile de monitorizare din Timișoara

Datele colectate de la cele cinci stații de monitorizare a calității aerului din zona Timișoarei arată și ele că e o perioadă puțin diferită. TM-1, din Calea Șagului, indică o calitate a aerului la nivelul „foarte rău”. TM-2, de la Liceul Pedagogic, este la nivelul „excelent”, iar TM-4, de pe Bd. Rebreanu, este „foarte bun”. TM-3, de la Carani, și TM-5, din Calea Aradului, sunt la nivelul „foarte rău”.

Reţeaua Naționala de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) efectuează măsurători continue de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), particule în suspensie (PM10 şi PM2.5), benzen (C6H6), plumb (Pb), arsen (As), cadmiu (Cd), nichel (Ni), benzo(a)piren. Calitatea aerului în fiecare staţie este reprezentată prin indici de calitate sugestivi, stabiliţi pe baza valorilor concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici măsuraţi.

Și totuși, primarul Nicolae Robu susține că în Timișoara respirăm un aer foarte bun, iar cei care susțin altceva sunt doar niște „frustrați de turbare”, care nu suportă să vadă că în jurul lor se întâmplă atâtea lucruri bune. „Iată realitatea în privința calității aerului în Timișoara, după date oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății și nu după scornelile unor minți tulburi! Ce oameni sunt aceia care, turbați de frustrare că în jurul lor se întâmplă fără ei, ba mai mult, în pofida încercărilor lor de boicot, atâtea și atâtea lucruri bune, își împroașcă orașul cu noroi, zi de zi, fără rușine!

Dușmanii „modernizării în forță”

Tema mai nouă este calitatea aerului, afectată, chipurile, de modernizarea în forță (evident, cu concluzia: stop modernizării în forță, mai ales că ea este aducătoare de voturi pt cei ce o fac, nu?!). Da, calitatea aerului în Timișoara nu ne mulțumește, am vrea ca ea să fie mult mai bună și acționăm în acest sens -noi, cu fapte, nu cu vorbe, nu cu circ, precum ei!-! Dar, așa cum e ea, Timișoara a reușit, cu mine ca Primar, să fie singurul oraș din România scos de pe lista de infringement a Uniunii Europene, îmbunătățindu-și radical parametrii aerului. Și nimeni nu va putea contrazice acest lucru fără a cădea în penibil, pt că vorbim de lucruri verificabile oficial, nu de păreri!

Eu atașez prezentei postări print screen-uri de astăzi, de pe unul din site-urile Organizației Mondiale a Sănătății. Oricine poate vedea limpede că aerul în Timișoara este în zona «Safe», în timp ce în Cluj, Oradea și București sunt depășiri ale pragului admis cu 70%, 40%, respectiv 120%. Dar, acolo, nimeni nu îndeamnă -cât ridicol și totodată câtă ticăloșie!- la folosirea măștilor! Dincolo de orice, însă, noi, cei ce ne iubim orașul, împreună, îl vom face mai tare ca oricând”, a notat edilul.

Site-ul la care face referire Robu este afiliat la OMS și măsoară doar particulele în suspensie PM2,5. Reţeaua Naționala de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) colectează datele și le transmite spre certificare Centrului de Evaluare a Calităţii Aerului (CECA) din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

About Post Author