Revoluția din Decembrie 1989 a început la Iași! Asta cere să fie recunoscut, prin lege, Varujan Vosganian

Timișoara ar putea să nu mai fie recunoscut drept orașul în care a pornit Revoluția din 1989! Se va întâmpla la exact 30 de ani de atunci, dacă prin parlament va trece un proiect depus de Varujan Vosganian şi Ion Hadârcă, ambii de la ALDE, care cer recunoaşterea oraşului Iaşi ca iniţiator al Revoluţiei Române din decembrie 1989.

„Evenimentele care au condus nemijlocit la căderea regimului comunisto-ceauşist şi la căderea dictatorului au început în două locuri şi la două date diferite. Primul s-a desfăşurat pe 14 decembrie, la Iaşi. Chiar dacă a eşuat (…) reliefează atitudinea anticomunistă şi anticeauşistă a ieşenilor şi se constituie în acţiuni care au precedat revolta timişorenilor din 16 decembrie 1989. Recunoaşterea calităţii de iniţiator al Revoluţiei Române din decembrie 1989 este un act de restabilitate a adevărului istoric şi de dreaptă judecată pentru oraşul Iaşi”, arată iniţiatorii.

Proiectul prevede, la articolul 1, „recunoaşterea oraşului Iaşi drept iniţiator al Revoluţiei Române din decembrie 1989”. De asemenea, ar urma să fie instituită data de 14 decembrie, „prin care se celebrează, anual, începutul Revoluţiei Române la Iaşi”. Propunerea a fost înregistrată, în procedură de urgenţă, la Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

În decembrie 1989, la Timișoara, pastorul reformat Tőkés László urma să fie mutat din comunitatea religioasă pe care o conducea, după ce făcuse recent comentarii critice la adresa regimului. Până pe 15 decembrie 1989, enoriașii și un număr mic de cetățeni ai orașului au vegheat în fața bisericii din Piața Maria. Pe 16 decembrie a izbucnit un protest, iar oamenii au început să strige în stradă lozinci anticomuniste. Au fost oprite tramvaiele, iar o coloană de manifestanți a plecat spre Județeana de partid. Autoritățile au făcut o mulțime de arestări, însă pe 17 decembrie, protestul a continuat. Restul este, deja, istorie, care însă nu este pe placul celor doi parlamentari ALDE.

About Post Author