Renovare de 1 milion de euro la Palatul Culturii. Opera intră în șantier

Anul 2021 ne-ar putea găsi cu schele montate pe clădirea Operei Române. Abia acum a fost finalizată a doua licitație pentru refacerea imobilului, la o sumă de șase ori mai mare decât cea estimată inițial. Lucrările vor dura un an de la data emiterii ordinului de începere și vor fi executate de o firmă obișnuită cu diverse contracte ale PMT.

În luna iunie, Primăria Timișoara a scos din nou la licitație reabilitarea fațadei Operei Române. Se întâmpla la mai bine de trei ani de la prima licitație și culmea este că lucrările sunt denumite „suplimentare”, deși până acum nu s-a făcut nimic. În februarie 2016, Nicolae Robu anunța încheierea licitației câștigate la un preț puțin mai mare de 750.000 de lei, cu termen șase luni. Lucrarea, câștigată de SC Alex-Dia Construct SRL, nu avea aviz de la Ministerul Culturii. „Intervenția va urmări conservarea materialului, nu înlocuirea lui, se va prezenta soluția de curățare, evitându-se curățarea excesivă, iar apoi se va reveni la avizare cu fazele PT și DE”, spunea atunci primarul.

Noua licitație prevedea mai exact „Execuția lucrărilor (PT+ execuție) – Lucrări suplimentare pentru reabilitarea fațadei placată cu travestin de la Palatul Culturii Timișoara – Piața Victoriei HCL 286/2008 – Reabilitarea fațadei placată cu travestin de la Palatul Cultural Timișoara”. Suma estimată: 4,66 milioane de lei, adică peste 980.000 de euro! Termenul de finalizare ajunsese la un an.

Același câștigător, sumă de șase ori mai mare

Acum, Robu a anunțat câștigătorul celei de-a doua licitații. Este vorba despre aceeași firmă Alex Dia Construct, care a oferit un preț de 4,64 milioane de lei, cu TVA. „Am semnat contractul pentru lucrări suplimentare de reabilitare a fațadei Palatului Culturii. A durat foarte mult până să putem face lucrurl acesta. Licitația am finalizat-o demult, dar a fost nevoie de lucrări suplimentare, a trebuit să facem o nouă licitație. Trebuie ca anul 2021 să ne prindă cu această clădire emblematică reabilitată. Vom face astfel încât așa să fie. Am și planificat o întâlnire cu toți cei implicați. Procedura este mai delicată, cu schelele, pentru că nu le putem prinde pe clădire”, spune acum edilul șef.

„Urmare a cerințelor din avizul din 2017 emis de Ministerul Culturii și Identității Naționale, soluția inițială a fost modificată, rezultând articole noi de deviz ce nu au fost ofertate inițial, lucrări suplimentare, demontare elemente deteriorate, consolidări suport placaje, placare travertin lipsă, impermeabilizare și neutralizare, placare trepte și contratrepte, injectări consolidări fundații, inclusiv asistență și proiectare ulterioară pe specialitatea monumente istorice”, se precizează în caietul de sarcini.

Proiect și execuție simultan

Constructorul va face și lucrări de consolidare, prin injectarea fundațiilor din exterior cu rețete care să conțină lapte de ciment și silicat de sodiu, va reface hidroizolația de la terasa arcului, va realiza schele și copertine provizorii. De asemenea, se vor face și investigații pentru studierea pietrei, a mortarelor și cărămizilor. Potrivit aceluiași caiet de sarcini, „execuția și proiectarea se vor face concomitent, astfel proiectul tehnic se va completa sau finaliza pe parcursul execuției lucrărilor”.

Banii vor veni de la bugetul local și ar fi o minune ca șantierul să înceapă în acest an. N-ar fi deloc de mirare, în aceste condiții, ca anul 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, să ne prindă cu schele și pe clădirea Operei.

About Post Author