Renovare cu cântec, la Casa Grünberger. Avizul e pentru fațade, dar se face cu totul altceva / FOTO

fabric

Încă o clădire istorică din Timișoara se „renovează” dubios. Fosta Școală Primară Israelită din Fabric este în șantier, iar proprietarii nu ar respecta avizul Direcției Județene pentru Cultură. Au turnat beton în subsol și au construit grinzi și coloane în interior. Avizul era pentru lucrări la fațadele secundare.

În septembrie 2019, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș emitea avizul favorabil nr. 3380, pentru lucrări de intervenție asupra imobilului de pe strada IL Caragiale 1, din Fabric. Conform avizului, lucrările de intervenție erau „decapare parțială tencuială pereți pentru realizarea de investigații în vederea stabilirii decorațiunilor fațadei inițiale, evacuare moloz interior și exterior (curte)”. Existau și condiții: „decapările se vor realiza doar pe fațadele secundare din curtea imobilului și doar pe zonele marcate în prealabil într-un plan de intervenție. Planul de intervenție va fi vizat spre neschimbare de DJC Timiș. Se va completa prezenta cu material fotografic anterior decapării și după decapare”.

Practic, ar fi trebuit să se lucreze doar în curtea imobilului și doar în zone bine stabilite și aprobate de DJC. În octombrie începe șantierul. Cei de la Heritage of Timișoara au trecut prin zonă și au constatat că există o diferență de la cer la pământ între ce s-a aprobat și ce se face. Neregulile sesizate sunt multe și grave: „căutarea decorațiunilor se realizează pe fondul zgomotos al aparatului de șlefuit betonul proaspăt turnat în subsol; decaparea parțială a pereților a «permis», printre altele, realizarea de grinzi din beton armat, precum și coloane din același material; există o confuzie generalizată asupra sintagmei «fațadelor dinspre curtea interioară», căutarea acestora făcându-se în interior; tâmplăriile originale de lemn au fost depozitate într-un morman expus spontan în curtea interioară; șantierul este unul deschis, plin de activitate și materiale de construcții”.

Control de urgență pe șantier

Cei de la Heritage of Timișoara au făcut o sesizare către DJC Timiș, cerând efectuarea unui control de urgență, „în vederea constatării respectării prevederilor legale și oprirea de urgență a intervențiilor care nu fac obiectul avizelor existente”.

Casa Adolf Grünberger a fost ridicată în jurul anului 1890 și astăzi face parte din Ansamblul urban Fabric (II) – cod TM-II-a-A-06097 în Lista monumentelor istorice. S-a numit, de-a lungul timpului, și Casa Henrik Tauber sau Casa Rezső Deutsch. Aici au funcționat, pe rând, Școala Primară Israelită, Școala cu limba de predare idiș și Școala de 7 ani, nr. 4.

Imobilul este acum în proprietatea lui Emil Emeric Mihai, președintele Asociation Generale des Tziganes Roumains de France, cu sediul în Strasbourg. Heritage of Timișoara (HoT) este un proiect de intervenție culturală în cartierele istorice timișorene. El își propune să promoveze patrimoniul cultural imobil și să încurajeze turismul cultural în cartierele istorice. (sursa foto: www.heritageoftimisoara.ro)

About Post Author