Remix ID: poveștile re-inventate ale Banatului merg mai departe / FOTO

remix id

Pentru că e păcat ca tradițiile multiculturale ale Banatului să se piardă, Remix ID încearcă, de patru ani, să rescrie istorii. De la munca de documentare de pe teren, la atelierele din cartierele Timișoarei, povestea începe să curgă frumos, natural, și cu substanță.

Proiectul Remix ID, parte a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, s-a născut acum patru ani, din dorința de a recupera tradițiile , pierdute sau uitate din Banat și de a le oferi o formă nouă. Prima parte a programului a însemnat documentare pe teren, alături de minoritățile cele mai reprezentative ale Banatului – germani, maghiari, sârbi, croați, bulgari, romi etc. Muzica și poveștile culese au fost ulterior remixate în cheie modernă.

Remix ID a revenit apoi în Timișoara. În 2021, proiectul a fost gândit să răspundă nevoilor comunităților, să vină în întâmpinarea lor și să creeze, mai ales pentru generațiile tinere, o punte între arta tradițională și noile forme de exprimare artistică. Evenimentele s-au desfășurat în centrele FITT din cartierele Timișoarei, sub formă de expoziții, intervenții și ateliere. Participanții au fost invitați să lucreze cu profesioniști din diferite medii artistice.

Ultimul eveniment din acest an a avut drept finalitate crearea unei coregrafii realizate de argentiniana Gisela Elisa Heredia, care aduce împreună dansul contemporan și pe cel tradițional, prin participarea la workshop a Ansamblului Timișul. Gisela Elisa Heredia a studiat mișcarea scenică și coregrafia la Universitatea Națională din Córdoba, iar munca ei ca dansatoare și coregrafă independentă a fost prezentată în mai multe teatre și companii de dans din America de Sud și Europa.

About Post Author