Reguli de utilizare a aplicațiilor de inteligență artificială, pentru studenții de la Politehnică

inteligență artificială

Universitatea Politehnica Timișoara este una dintre primele universități din România care reglementează folosirea inteligenței artificiale. Studenții pot folosi aplicațiile specifice, dar trebuie să respecte anumite reguli. În plus, pot fi verificați.

Senatul de la Universitatea Politehnica a adoptat un set de recomandări în ceea ce privește utilizarea uneltelor de inteligență artificială în generarea de conținut științific. La UPT, folosirea unor aplicații precum ChatGPT, Bard sau Character.ai, nu este interzisă, dar studenților le este recomandat să respecte mai multe reguli care țin de etică și deontologie.

Aceste instrumente vor fi utilizate doar cu respectarea normelor de etică și deontologie din mediul universitar, precum și cu o citare corespunzătoare în proiectele și lucrările pe care le realizează studenții. Rezultatele obținute în urma utilizării instrumentelor de inteligență artificială vor menționa expres sistemul utilizat, precum și data accesării acestuia. Această regulă se aplică inclusiv în ceea ce privește lucrările de licență, disertație sau teză de doctorat

„Vara aceasta este prima sesiune pentru examenele de finalizare a studiilor în care studenții au acces la aceste unelte care utilizează inteligență artificială. Este destul de clar că mulți vor încerca să folosească ChatGPT sau alte aplicații asemănătoare pentru a genera conținut, așa că am decis să reglementăm acest aspect. Nu interzicem, ci creăm un set de reguli și norme de aplicare pentru ca studenții să știe modul în care pot folosi aceste unelte”, explică Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Studenții care folosesc text generat de un soft cu inteligență artificială trebuie să se asigure că nu încalcă dispozițiile legale referitoare la drepturile de autor, date și informații confidențiale, precum și date cu caracter personal. De asemenea, utilizatorii trebuie să țină cont de faptul că aceste aplicații pot genera și conținut sau informații greșite.

About Post Author