Regiunea Vest, prima din România cu un program operațional regional trimis la Comisia Europeană

program operațional regional

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest

Guvernul României a avizat miercuri Programul Operațional Regional al Regiunii Vest, pentru exercițiul financiar 2021-2027. Acestea este pregătit de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management.

Regiunea Vest este prima din România cu un POR propriu, avizat de guvern și trimis la Comisia Europeană. Ulterior, negocierile pentru Programul Operațional Regional 2021 – 2027 vor fi purtate direct între ADR Vest și instituția de la Bruxelles. „Este un moment istoric pentru noi și pentru România, în acest proces de descentralizare. Pentru prima dată în România, un plan de dezvoltare și o strategie regională sunt dublate de o resursă de finanțare pe măsura ambițiilor noastre la nivelul regiunii vest. Odată cu acest demers vor putea fi optimizate foarte mult procesele de relaționare cu beneficiarii, se vor putea simplifica documentațiile și modul în care interacționăm, vom putea urgenta timpii de reacție față de solicitările beneficiarilor și, nu în ultimul rând, vom putea să adaptăm mai bine proiectele la nevoile regiunii”, spune Sorin Maxim, a declarat directorul general al ADR Vest.

Se așteaptă ca Programul Operațional Regional 2021-2027 al Regiunii Vest să fie aprobat de Comisa Europeană în luna iulie. ADR Vest va continua pregătirea ghidurilor de finanțare și consultările publice cu potențialii beneficiari. Resursele alocate Regiunii Vest pentru viitorul Program Operațional Regional vor depăși un miliard de euro.

Versiunea POR-ului aprobat de Guvernul României poate fi citită AICI.