Reabilitare de 100.000 de euro, în aripa din Bastionul Theresia, administrată de Centrul de Proiecte

Șantier de 100.000 de euro, care trebuie finalizat până în luna februarie. Centrul de Proiecte se pregătește de reparații în spațiile din Bastionul Theresia, pe care le-a primit în administrare de la primărie.

Centrul de Proiecte a finalizat procesul de preluare în administrare a spațiilor din cadrul Bastionului Theresia. CL Timișoara a votat transferul acestora în luna martie, dar numai acum au fost încheiate toate procedurile. Urmează să înceapă lucrări de reparații, pentru ca spațiile care se întind pe o suprafață de aproximativ 1.500 mp să poată fi folosite, în perspectiva anului 2023.

Cei de la Centrul de Proiecte estimează că este nevoie de intervenții în valoare de aproximativ 100.000 euro, „pentru a pregăti spațiul pentru deschiderea oficială Timișoara 2023, programată în 17-19 februarie”. Lucrarea va fi atribuită prin achiziție directă, în SEAP, și trebuie finalizată în maximum șase luni.

Bastionul Theresia, spații pentru „expoziții, rezidențe și alte evenimente”

Spațiile din Bastionul Theresia care țin de Centrul de Proiecte sunt, în mare parte, nefolosibile, pentru că sunt pline de igrasie, iar umezeala este foarte mare. Ele ar trebui ca, în 2023, să găzduiască „expoziții, rezidențe și alte evenimente din cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Ulterior, începând cu anul 2024, va fi organizat un apel pentru a identifica consorții de operatori culturali care să asigure un program cultural constant”. În plus, trebuie refăcut și pavajul, care este într-o stare foarte proastă.

Bastionul Theresia a fost reabilitat în perioada 2008 – 2010, printr-un proiect finanțat cu bani europeni. Întreaga lucrare a costat în jur de 10 milioane de euro, constructorul fiind consorţiul J.V. Bennert GmbH – Prowa Contracting and Consulting GmbH.

CJ a finalizat, în vară, diverse intervenții la pavajul de piatră naturală, la platformele pietonale din lemn și la tencuieli. Acestea au costat în jur de 1,7 milioane de lei și sunt cele mai importante din ultimii 12 ani. Muzeul Banatului are în derulare încă o licitație, pentru reabilitarea Corpului E, fosta cafenea din curtea bastionului, la care a primit două oferte. Aceste lucrări sunt estimate la 3,25 milioane de lei, cu TVA.

About Post Author