PSD vs. USR, faza pe steaguri. Prefectura cere primăriei să dea jos drapelele puse acum… 8 ani!

steaguri

Totul merge strună în Timiș, așa că prefecturii i-au rămas de pus la punct doar detalii. Cum ar fi, de exemplu, scoaterea, din fața sediului PMT, a steagurilor țărilor din care provin orașele cu care înfrățită Timișoara! E încă un episod din „bătălia” politică PSD – USR, dus la extrem și fără teamă de ridicol.

Prefectura Timiș a avertizat, în ultimele săptămâni, Primăria Timișoara pe tema locurilor de joacă și a buruienilor crescute peste măsură în parcurile din oraș. În această din urmă situație, Mihai Ritivoiu a anunțat municipalitatea are termen până la începutul lunii iunie să facă ordine. Ceea ce, până la urmă, nu e chiar rău, având în vedere… jungla urbană.

Lucrurile capătă însă o tentă tragi-comică în ultima „tragere de urechi” aplicată PMT. Prefectura cere acum „înlăturarea steagurilor amplasate în fața Primăriei Timișoara încă din 2014. Ce nu a deranjat pe nimeni timp de 8 ani, acum dintr-o dată e o problemă. Sunt steagurile țărilor din care fac parte orașele înfrățite cu Timișoara. Și care sunt arborate alături de steagul României, de drapelul Uniunii Europene și de sigla Timișoarei”, anunță primarul Dominic Fritz.

Primarul își asumă drapelele

Arborarea drapelului României este reglementată prin Legea 75 / 1994. La articolul 7, aceasta precizează că „drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”. Practic, spune și primarul Fritz, „dacă e interpretat la extrem”, acest articol „poate fi citit ca și cum avem voie să punem steagul unui alt stat doar dacă este o delegație oficială din statul respectiv în vizită”.

PMT nu intenționează însă să dea jos drapelele. „Steagurile statelor cu care Timișoara are relații de colaborare vor continua să fluture în fața Primăriei Timișoara. Ca simbol al apartenenței noastre la marea familie europeană. Și ca dovadă a spiritului multietnic și tolerant al orașului în care trăim”, mai transmite edilul șef. Acesta cere, de asemenea parlamentarilor de Timiș să propună modificarea Legii 75 / 1995, „conform realităților zilelor noastre”.

Șase prefecți în 8 ani și doar unul deranjat

Recapitulăm: Legea drapelului a fost emisă în 1994, deci acum 28 de ani. Drapelele sunt în fața Primăriei Timișoara din 2014, deci de 8 ani. Și, până acum, n-au deranjat niciun prefect, indiferent de culoare politică sau pregătire.

Cine a fost prefect în Timiș, de atunci încoace? Să vedem: în perioada mai 2012 – decembrie 2015 – Eugen Dogariu, actualmente senator PSD; decembrie 2015 august 2017 – Mircea Băcală, în prezent secretar general al prefecturii, PNL; august 2017 – ianuarie 2020 – Eva Andreaș, colaboratoare apropiată a lui Sorin Grindeanu, fost premier, în prezent deputat PSD și ministru al Transporturilor; Liliana Oneț – ianuarie 2020 – martie 2021, PNL; Zoltan Nemeth – martie – octombrie 2021, USR; Mihai Ritivoiu, din ianuarie 2022, PSD.

Din cei șase, patru – Băcală, Andreaș, Oneț și Nemeth – au studii juridice. Și niciunul n-a sesizat… măreața ilegalitate a drapelelor din fața Primăriei Timișoara!