Protest la Liceul Tehnologic de Vest. Primăria nu are altă soluție în afara mutării copiilor

liceul tehnologic de vest

Elevii de la Liceul Tehnologic de Vest au protestat luni față de intenția primăriei de a-i muta din clădirea în care învață. Viceprimarul Ruben Lațcău a mers la liceu, a vorbit cu tinerii și cu profesorii lor, dar insistă că mutarea trebuie făcută. În 2013, liceul a trecut printr-o situație similară, dar a rămas pe loc.

Adolescenții au ieșit luni cu pancarte în curtea interioară a Liceului Tehnologic de Vest, pentru a spune și public că nu sunt mulțumiți de mutarea pe care le-o pregătește Primăria Timișoara. Pe pancartele lor puteau fi citite mesaje precum „Suntem elevi, nu bagaje”, „Ce viitor avem dacă ne luați prezentul?” sau „Educația nu se face cu ură. Ascultați-ne, nu ne ignorați”.

Protestul a avut loc în contextul în care, la finele săptămânii trecute, viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat că Liceul Tehnologic de Vest va fi mutat din Iosefin, pentru a face loc, în clădirea proaspăt renovată, Colegiului Ana Aslan, unde urmează să înceapă un șantier. Municipalitatea a propus Inspectoratului Școlar Timiș patru variante pentru mutare: Liceul Azur, Liceul Auto, Liceul Silvic Casa Verde și Electrotimiș.

Mutări și permutări

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a anunțat, tot vineri, că nu susține „niciun demers care are drept consecință diminuarea calității actului de predare-învățare și nici închiderea unor școli”.

O decizie nu a fost luată încă, dar este cert alt lucru: elevii celor două licee nu se vor mai întoarce în spațiile inițiale. Cei de la Liceul Tehnologic de Vest ar urma să rămână în spațiile în care vor fi mutați, iar cei de la „Ana Aslan” vor merge la fostul liceu „Mincu”, unde e acum gimnaziul de la Liceul „Nikolaus Lenau”. Copiii de aici ar urma să învețe în campusul școlar de pe str. Popa Șapcă, încă în șantier.

Clădirea din Iosefin ar urma să fie, în anii care vin, un spațiu de rezervă pentru mutări temporare ale unor alte școli care vor intra în reabilitare.

„Decizie grea, dar necesară”

Luni, viceprimarul Ruben Lațcău a mers la Liceul Tehnologic de Vest, unde a vorbit atât cu elevii, cât și cu profesorii.

„Știu că mutarea nu e simplă. Poate elevii de la Liceul Tehnic au amintiri legate de clădirea de pe Dragalina, poate s-au obișnuit cu zona. Dar aici învață meserie în clase. Iar meseria se învață și în ateliere, pe care nu le au aici la dispoziție. Scopul e ca, în viitor, Liceul Tehnologic de Vest să aibă spații într-un campus modern, în zona Soarelui – un loc gândit special pentru elevi, pentru meseriile pe care le învață, pentru ceea ce orașul are nevoie”, a scris Lațcău, pe Facebook.

Viceprimarul insistă asupra ideii de reorganizare a rețelei școlare din Timișoara. „E o decizie grea, dar necesară, dacă vrem să putem continua investițiile în școli – mai rapid și mai eficient, nu cu șantiere pe lângă elevi. Nu mai putem merge înainte cu un sistem gândit pentru 1989, când trăim cu provocările de azi. Am înaintat propunerile Inspectoratului Școlar care, avem încredere, va lua cea mai bună decizie pentru elevi. Și nu sunt șantiere deschise doar la colegii sau școli din centru. Sunt prevăzute lucrări la școli profesionale, precum Henri Coandă și Alimentar, la școli precum Gimnazială 1, unde învață copii din medii defavorizate. Elevii sunt cei mai importanți în procesul de reorganizare. Îi voi asculta și le voi răspunde la întrebări ori de câte ori au nevoie”, a continuat acesta.

A existat un precedent

Elevii de la Liceul Tehnologic de Vest au spus, luni, ce cred: nu sunt de acord cu mutarea. Și nu vor să plece dintr-o școală în care au stat chiar și în perioada în care aceasta a fost în șantier. Iar acum, când e gata, să nu se poată bucura de ea. Primăria nu are însă alte soluții, așa că nu renunță la ideea mutării.

În 2013, administrația Robu a vrut, la rândul ei, să mute Liceul Tehnologic de Vest din clădirea din Iosefin, pentru a face loc elevilor de la Liceul de Arte Plastice, are rămăseseră fără sediu. Și atunci a fost un protest, în timpul căruia profesorii s-au baricadat în școală. În cele din urmă, cele două unități de învățământ au coabitat, în două schimburi, vreme de aproximativ doi ani, în aceeași clădire.

De altfel, dascălii de la Vest au propus și acum cursurile în două schimburi, dimineața și după-amiaza, însă această variantă nu pare să fie agreată de municipalitate.

About Post Author