Liceul Tehnologic de Vest, mutat definitiv din Iosefin. Primăria nu se lasă și anunță multe permutări

Liceul Tehnologic de Vest

Primăria Timișoara vrea să mute elevii de la Colegiul Național „Ana Aslan” la  Liceul Tehnologic de Vest. Acest imobil, recent reabilitat, ar urma să se transforme, în anii care vin, în sediu temporar al unităților de învățământ care vor intra în șantier. Elevii de la „Vest” ar urma să fie relocați într-un alt spațiu, în care vor avea și ateliere.

Colegiul Național „Ana Aslan”, care intră în reabilitare, va fi închis, așa că elevii trebuie mutați. Primăria a decis că spațiul cel mai potrivit este cel al Liceului Tehnologic de Vest, aflat pe bd. Regele Carol. N-a ținut însă cont de elevii și profesorii acestei unități de învățământ, care au fost nevoiți să-și desfășoare, în ultimii ani, activitatea în șantier. Acum, când acesta e aproape de final, vor trebui să se mute.

Pe durata șantierului, deci și în prezent, Liceul Tehnologic de Vest funcționează în două locații. Sălile de clasă, de fapt camere din internat, sunt în imobilul de pe bd. Dragalina, colț cu Regele Carol. Atelierele sunt pe str. Pop de Băsești. Copiii merg pe jos circa 15 minute pentru a ajunge acolo.

Lațcău spune că sunt patru propuneri pentru mutare

Viceprimarul Ruben Lațcău spune că sunt patru propuneri pentru mutarea liceului. Fiecare dintre acestea ar avea și internat, și ateliere, pe lângă săli de clasă.

„Propunem inspectoratului școlar mutarea Liceului Tehnologic de Vest în patru opțiuni pe care le-am oferit. Toate cele patru sunt școli cu o capacitate foarte extinsă și foarte vastă, școli care nu își ocupă în întregime, nici măcar pe hârtie, capacitatea pe care o au. (…) De fapt, aceste școli folosesc mai puțin de jumătate din spațiile pe care le dețin. Propunerile noastre se referă la Liceul Azur, Liceul Auto, Casa Verde (Silvic – n.r.) și Liceul Electrotimiș, a declarat, vineri, Lațcău.

Întrebat cum le explică dascălilor și elevilor de la Liceul Tehnologic de Vest că, după ce au stat atâta timp în șantier, acum trebuie să plece din clădire, viceprimarul spune că relocarea ar fi trebuit să se întâmple demult.

Ruben Lațcău susține că ISJ Timiș și conducerea liceului au fost consultate încă din urmă cu patru ani pentru o eventuală mutare. Ar fi fost însă preferată situația actuală, cu ore teoretice în camere de internat și ateliere pe str. Pop de Băsești. Mutarea de acum trebuie să aibă, evident, acordul ISJ.

Permutări peste permutări

Și mai interesante sunt însă planurile municipalității pe termen mediu și lung cu imobilul din Iosefin, unde Liceul Tehnologic de Vest ar urma să nu mai revină niciodată. Colegiul Național „Ana Aslan” ar urma să se mute doar temporar acolo, după care urmează alte permutări.

Iată explicațiile viceprimarului Ruben Lațcău: „Prima problemă pe care o avem este în cazul «Ana Aslan», care este colegiu național. Avem nevoie să eliberăm clădirea, ca să ne apucăm de execuție, dar pe acea clădire unde astăzi funcționează (colegiul – n.r.), conform normele noi din 2022 ale ISU și DSP, nu mai putem să avizăm numărul de clase pe care «Ana Aslan» le deține. Dacă scădem numărul de clase la 20, «Ana Aslan» își va pierde prestigiosul titlul de colegiu național. Deci vom avea nevoie să mutăm definitiv «Ana Aslan» într-o altă clădire.

Propunerea noastră este să-l mutăm în clădirea de la Colegiul Tehnic de Vest de pe Dragalina. Această propunere este temporară. Propunerea noastră este ca «Ana Aslan» să fie mutată în fostul «Mincu», în actualul «Lenau», de pe Gheorghe Lazăr. «Lenau» va fi mutat la Oituz, probabil de anul viitor, când campusul va fi finalizat, iar acea școală va fi disponibilă. Propunerea este să mutăm definitiv «Ana Aslan» în acea clădire”.

Intră în… scenă și „Carmen Sylva”

Clădirea în care funcționează acum Colegiul „Ana Aslan” ar urma să ajungă la Colegiul „Carmen Sylva”.

„Propunerea noastră pentru clădirea actuală, care va intra în execuție, este să introducem clasele I-IV de la «Carmen Sylva». În acest moment, copiii de la «Carmen Sylva» învață în beci, învață în două schimburi. Avem o problemă uriașă de capacitate în acea clădire. Parte a acestui lanț de permutări pe care vrem să le facem este să ne eliberăm de această problemă la «Carmen Sylva» și să nu mai avem situații în care copii de I-IV funcționează în spații improprii sau să avem cu o situație în care copii de gimnaziu stau la școală până la ora 6 seara, în schimbul doi. Întregul lanț de schimbări pe care vrem să le facem a fost discutat de peste doi ani, atât cu conducerea școlilor, cât și cu Inspectoratul Școlar Județean”, a mai spus Lațcău.

„Sunt conștient că aceste mutări vor fi o problemă în primul rând pentru profesori. Poate foarte mulți dintre ei, lucrând într-o școală de 20 de ani, locuind în aceeași zonă, orice mutare creează probleme logistice și creează deranj. Sunt convins că nu va fi ușor pentru nimeni, dar noi suntem dispuși să oferim orice sprijin (…) Suntem dispuși și dorim să refacem și rețeaua de transport școlar în așa fel încât, dacă copiii care merg la Liceul Tehnologic de Vest, peste 80% din ei fiind navetiști, au nevoie, să putem să asigurăm autobuze dedicate”, a mai declarat viceprimarul.

În Iosefin va fi agitație continuă

Ce se va întâmpla cu actualul sediu al Liceului Tehnologic de Vest? „Clădirea de pe Dragalina vrem să o păstrăm pe termen mediu și lung ca o clădire de rezervă pe care să putem să o utilizăm pentru proiecte de reabilitare. Noi estimăm că undeva în doi ani de zile «Ana Aslan» va fi finalizat. Dar oricum «Ana Aslan», în momentul în care Lenau se mută la campusul nou, se va muta definitiv la «Mincu».

Avem un proiect în lucru în acest moment, la fază de documentații pentru Moisil. Avem un proiect în lucrul pentru Colegiul Bănățean, care are peste 2.500 de copii. În momentul în care aceste clădiri vor intra în reabilitare, estimarea mea este că undeva în 2026-2027-2028 vor fi în reabilitate atât Moisil, cât și Bănățean, și Generală 24, și alte școli, vom avea aceeași discuție unde mutăm acei copii pe perioada de execuție lucrurilor.

Vrem ca acest corp să-l utilizăm în anii care vin, ca să putem să avem acest corp de rezervă în așa fel încât aceste reabilitări și aceste investiții în școli să poată să continue într-un ritm accelerat”, a explicat Lațcău.

În 2013, la Liceul Tehnologic de Vest a avut loc un protest, inclusiv cu baricadarea profesorilor, pentru că primăria voia să mute școala, pentru a face loc Liceului de Arte Plastice, rămas fără sediu. În final, cele două unități de învățământ au coabitat în Iosefin timp de câțiva ani.

About Post Author