Propunerile Pro România pentru Timișoara: oraș inteligent, verde, curat

pro românia

Timișoara, smart city. Este ceea ce propun candidații Pro România, fie că e vorba de parcări, de curățenie sau de sănătate. În plus, transferul Pădurii Verzi ar înseamna cu adevăra o gură de oxigen pentru oraș. Cu o condiție: administrația locală să facă lucrurile cu cap.

„Prin aplicarea conceptului smartcity, prin aplicarea tehnologiei, putem să depistăm în cel mai scurt timp toate caracteristicile poluării în diversele zone ale Timișoarei, astfel încât să fim informați la secundă. Un aspect desoebit de important, așa se pot lua măsuri imediate, cetățenii pot fi informați, ar fi o măsură excepțională pentru sănătatea lor. Curățenia e foarte deficitară în multe dintre zonele pe care le-am vizitat. Un oraș inteligent poate introduce containere cu senzori care să semnaleze umplerea lor, iar în acel moment instituțiile care se ocupă de curățenie pot lua măsuri imediat”, susține Marius Craina, candidatul Pro România la funcția de primar al Timișoarei.

Medicul susține, de asemenea, că sunt esențiale monitorizarea iluminatului și a transportului public sau creșterea numărului de stații de încărcare pentru mașini electrice. „Dacă am marca fiecare loc de parcare prin senzori, am ști numărul de locuri posibile pe care îl putem aloca în acel moment. Fiecare locuitor al Timișoarei sau fiecare turist ar putea accesa sistemul și vedea dacă în zona în care merge sunt locuri de parcare și câte sunt disponibile”, a mai declarat Craina.

„Nu s-a realizat mai nimic”

Adam Crăciunescu, fost șef al Romsilva, acum candidat pentru un post de consilier local, a vorbit despre curățenia orașului. consideră că modul în care orașul se ocupă de gunoi este total ineficient. „Constat că la Timișoara, după 10 ani de la implementarea sistemului integrat de management al deșeurilor nu s-a realizat mai nimic. Parcă este un oraș mai murdar, mai prăfuit, decât cu 10 ani înainte. S-au făcut eforturi pentru colectarea selectivă a deșeurilor, de a avea o stație de selectare a deșeurilor la Timișoara (…)

Deșeurile verzi se duc la Arad, cu costuri suplimentare, fără să avem stația de compostare mult promisă de Retim, în colaborare cu autoritățile. Stația de reciclare de la Colterm nu funcționează la parametri proiectați, în așa fel încât să putem pune pe piață deșeuri reciclabile folosite în industrie (…) Singura stație care zic că funcționează este cea de pe Uzina de Apă, care produce într-adevăr energie bio, pusă la dispoziția Colterm”, a spus Crăciunescu.

El consideră că Pădurea Verde poate fi „arma” cea mai eficientă în lupta cu poluarea. Mai trebuie ca pădurea să treacă la administrația locală, care să știe ce trebuie să facă cu ea.

About Post Author