Program de recuperare pentru cei care s-au vindecat de Covid. Gratuit, de la UVT

Ați trecut prin Covid și aveți nevoie de recuperare? Puteți fi, gratuit, beneficiarii unui program terapeutic întocmit de specialiști în recuperare. Acesta este pus la dispoziție de Universitatea de Vest și va începe în perioada următoare.

recuperare

Programul terapeutic se adresează celor aflați în perioada de convalescență post-Covid și au o trimitere eliberată de un medic de specialitate, prin care se recomandă realizarea de exerciții de recuperare respiratorie și / sau musculară. El va cuprinde ședințe de antrenament coordonate de specialiști ai Facultății de Educație Fizică și Sport, care se vor desfășura pe terenuri în aer liber ale UVT, după un calendar ce va fi anunțat celor înscriși. Cei care doresc să participe la acest program și au o trimitere de la medicul specialist se pot înscrie aici.

În România, ca și în întreaga lume, sistemele de sănătate sunt inundate de o mulțime de pacienți care s-au vindecat de Covid, dar acum trebuie să se recupereze. În funcție de statusul clinic și vârstă, programul terapeutic poate fi personalizat. Acest lucru va fi decis după ce pacienții vor fi evaluați de o echipă multidisciplinară: medic, kinetoterapeut, profesor de educație fizică și sport, psiholog.

Exerciţiile de bază propuse se realizează conform indicațiilor medicului curant şi pe baza declaraţiei pe proprie răspundere de a participa. De asemenea, participanții trebuie să aibă saturaţia de oxigen peste 95% şi să fie fără comorbidităţi care să contraindice activităţile.

1. Reabilitare respiratorie

Tehnici precum relaxarea, respirația diafragmatică, dirijarea aerului în căile respiratorii superioare, tehnici de clearance respirator, igiena bronșică, tehnici de expansiune pulmonară (presiune expiratorie pozitivă), posturi de facilitare respiratorie, antrenamentul muscular respirator pot fi individualizate pacienților.
Activități propuse: kinetoterapie respiratorie, terapie incitativă

2. Gimnastica respiratorie

Mobilizarea și tonifierea mușchilor respiratori, tehnici de ameliorare a supleții musculare și a mobilității articulare, ameliorarea posturii corporale și conștientizarea posturii corecte, antrenament al musculaturii respiratorii.
Activități propuse: gimnastică respiratorie, stretching

3. Antrenament la efort

Îmbunătățire semnificativă a fitnessului prin optimizarea funcției cardio-vasculare, respiratorii, a rezistenței la efort, a calității vieții și diminuarea depresiei.
Activități propuse: mers atletic, ciclism, jogging

4. Tonifierea musculaturii

Exerciții pentru optimizarea activităților zilnice: exerciții de tonifiere generală și specifică, exerciții de echilibru și coordonare.
Activități propuse: exericiții de forță, echilibru, coordonare, gimnastică de recuperare: