Profesoara de vioară Maria Cristina Dan, laureată la Gala Premiilor Mentor

O profesoară de vioară din Timișoara se numără printre cei zece laureați ai Galei Premiilor Mentor. Acestea sunt decernate de 13 ani, pentru a recompensa valoarea și rezultatele activității unor profesori și antrenori de excepție din toată țara.
MOL România și Fundația Pentru Comunitate au premiat, miercuri, la Timișoara, zece profesori și antrenori. A 13-a gală a Premiilor Mentor, desfășurată la Centrul Reformat Noul Mileniu, l-a avut ca invitat de onoare pe Ioan Holender.
Premiul Mentor pentru excelență în educație se acordă anual, cu începerea din 2010, profesorilor și antrenorilor care au descoperit tineri talentați, i-au îndrumat încă de la începutul carierei lor și au avut un rol important în evoluția profesională a acestora. Prin acordarea acestui premiu, organizatorii doresc să recunoască public valoarea muncii și rezultatele excepționale înregistrate de acești dascăli deosebiți.
„Mentorii mei, printre care fondatoarea Operei din Timisoara, Aca de Barbu, timisoreanul Sigismund Wiener, precum și foștii mei profesori de la Facultatea de Mecanică din Timișoara, m-au ajutat să pornesc pe o cale a realizărilor. Am parcurs această cale încercând să întorc câte ceva din cele primite către tineri. Am devenit și eu mentor pentru unii, înfăptuind parcursul firesc al vieții, învățând și împărtășind”, a spus Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena.
Au fost 238 de propuneri
„Credem că educația este esențială pentru o țară care se dezvoltă armonios, iar profesorii nu primesc, din păcate, recunoașterea publică pe care o merită. MOL România dorește să aducă în atenția tuturor acei dascăli care datorită muncii susținute, au influențat în bine viața tinerilor. Prin Premiile Mentor, recunoaștem excelența în educație, dar și efortul pe care îl depun profesorii și antrenorii pentru a forma caractere și cariere”, a spus, la rândul ei, Camelia Ene, CEO și Country Chairman MOL România.
Cei zece premianți au fost selectați dintre cele 238 de nominalizări depuse în perioada mai – decembrie 2022. Laureații, nominalizați de elevi și de părinții acestora, au fost premiați cu câte un trofeu realizat de artistul sticlar Ioan Nemțoi și cu câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.
Laureații Premiului Mentor pentru excelență în educație, ediția 2022
- Bodea György, profesor de chimie, Cehu Silvaniei
- Csavar Mária, profesor de limbă și literatură română, Gheorgheni
- Maria Cristina Dan, profesor de vioară, Timișoara
- Dobra Judit, profesor de limbă și literatură maghiară, Sfântu Gheorghe
- Ilie Crinu Florinel, antrenor de kaiac, București
- Liptak Martin, antrenor de înot, Arad
- Cristian Mihai Maliș, antrenor de canotaj, Orșova
- Liliana Pîntea, bibliotecar, Hangu, Neamț
- Ilie Rus, profesor de fizică, Beiuș
- Mihai Trandafirescu, antrenor judo, Ploiești