Primul spital privat specializat în boli de inimă. Cu o premieră pentru bolnavii oncologici

inimă

La Timișoara s-a deschis primul spital privat specializat exclusiv pe patologie cardiovasculară. E realizat și cu fonduri europene și vor putea fi realizate aici și intervenții chirurgicale.

Centrul Inimii RoCordis Timișoara are patru săli de operații și alte intervenții pe cord, dar și 32 de paturi, dintre care șase sunt de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiologică. Există, de asemenea, două rezerve pentru persoanele cu dizabilități. În spitalul funcționează un departament de cardiologie, un compartiment de electrofiziologie cardiacă, un compartiment de cardiologie intervențională, un departament de chirurgie cardiovasculară și o unitate de terapie intensivă cardiologică.

România are un mare deficit de unități sanitare cu specific cardiovascular, ceea ce pune o presiune imensă pe spitalele de stat. S-a ajuns, în aceste condiții, ca programările pentru intervenții chirurgcale pe cord sau pe vase să se „întindă” chiar și pe un an. Pentru un pacient cu astfel de probleme poate fi prea târziu.

„Am decis să construim acest spital de la zero, să facem în așa fel încât să putem oferi un sprijin pacienților care necesită intervenții pe cord sau vase de sânge. Avem aparatură de ultimă generație și o echipă de medici cu ani mulți de experiență în cardiologie și tot ceea ce înseamnă intervenții și tratament al bolilor de inimă”, spune dr. Gabriel Ivanică, medic primar cardiolog – specialist electrofiziologie cardiacă, fondatorul Centrului Inimii RoCordis.

Spitalul RoCordis dispune de electrocardiografe, ecocardiografe ultramoderne, ecografe portabile, dar și de aparate de anestezie și ventilatoare. Pacienții internați sunt monitorizați în permanență, spitalul beneficiind de o stație centrală de supraveghere.

Premieră în abordarea terapeutică

Există și o premieră: un sistem de tratament și supraveghere pentru pacienții oncologici. „Am inițiat un program de cardio-oncologie, în care cardiologi specializați în efectele cardiace ale chimioterapiei și oncologi, radioterapeuți și chirurgi oncologi stabilesc cele mai bune terapii pentru pacienții cu cancer care au și probleme cardiace. Practic, vorbim de medicină cardiacă oncologică personalizată, ceea ce reprezintă o premieră”, explică dr. Ivanică.

Construirea Centrului Inimii RoCordis a costat în jur de 9 milioane de euro, din care cam jumătate a venit prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii.

About Post Author