Primul autobuz electric vine la Timișoara în primăvara lui 2022. Tot din Turcia

autobuz electric

Primul autobuz electric din istoria transportului public din Timișoara va fi livrat în primăvara anului 2022. El vine din Turcia, printr-un contract care vizează 44 de astfel de vehicule și câteva zeci de stații de încărcare. Ministerul Dezvoltării s-a chinuit doi ani și jumătate să găsească un producător.

Cele 44 autobuze electrice cu o lungime de 44 de metri, cumpărate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, costă 162,3 milioane de lei, cu TVA. Primăria Timișoara trebuie să plătească 8,3 milioane de lei. Această sumă include și 15 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă. Prima licitație a pornit în februarie 2019, dar a fost anulată în toamna trecută. A doua procedură a avut mai mult succes, contractul fiind atribuit la începutul verii către Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS.

Primul autobuz electric modelul KRS 18 EV va fi livrat în opt luni. „Cam în doi ani, în 2023, le vom avea pe toate 44. Vrem să creștem numărul autobuzelor pe traseu”, a spus primarul Dominic Fritz. Potrivit reprezentanților companiei turcești, autobuzele vor avea o garanție de șase ani.

Cum vor fi autobuzele

„Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel puțin 130 de persoane, din care cel puțin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborâtă și facilități pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Vor rezista la temperaturi cuprinse între -25 și +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceață, noroi, zăpadă, chiciură, gheață, apă cu sare, produse petroliere, materiale și soluții antiderapant. Vor avea scaune din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietăți antigraffiti, antivandalism, vopsea înglobată, cu tapiţerie rezistentă la uzură şi murdărie, uşor lavabilă. Vor fi prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior, cu cel puţin opt camere digitale color, cu înregistrare audio. Vor avea o durată de funcţionare de minimum 15 ani, din care opt fără reparație generală”, au transmis cei de la PMT.

Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS este a doua companie din Turcia care va livra mijloace de transport în comun pentru pentru Timișoara. Grație unui contract semnat în vara lui 2019, Bozankaya va trimite în Banat 21 de tramvaie. Primul este în teste de aproape două luni pe liniile din Timișoara.

About Post Author