Primele doze de vaccin AstraZeneca, în România. De când vor fi folosite

astrazeneca

România primește și al treilea vaccin anti-Covid aprobat de Comisia Europeană. Aproape 82.000 doze de ser produs de AstraZeneca vor fi aduse în țară. Câte vor fi trimise la Timișoara nu se știe.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a anunțat că 81.600 doze de vaccin AstraZeneca ajung, duminică dimineață, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. De această dată, CNCAV a decis să nu anunțe din prima cum vor fi repartizate dozele în țară. „Începem programarea din 10 februarie, pentru AstraZeneca, persoane între 18 şi 55 de ani şi vom avea 180 de cabinete noi pentru AstraZeneca. Cred că de mâine (duminică – n.r.) încep să fie distribuite 81.600, dar programarea va începe din 10 februarie”, a declarat, sâmbătă, premierul Florin Cîţu.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva Covid-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Este al treilea vaccin împotriva Covid-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale UE, după Pfizer / BioNTech și Moderna.

UPDATE: Vaccinurile AstraZeneca au intrat în România pe la Nădlac.