Primăria Veche, reabilitare de 15 milioane de euro, făcută de Universitatea de Vest

primaria veche

foto: arhivă

Primăria Veche, aflată în Piața Libertății, va fi, în sfârșit, renovată. Dar nu de municipalitate, ci de Universitatea de Vest, a cărei facultate de muzică își ține cursurile aici. Între cele două instituții a fost semnat un parteneriat prin care UVT preia în administrare imobilul.

Primăria Timișoara și Universitatea de Vest au semnat un acord de parteneriat grație căruia instituția de învățâmânt superior se va putea apuca de reabilitarea Primăriei Vechi. UVT va prelua clădirea în administrare, urmând să se ocupe de proiectul tehnic și execuția lucrărilor, primind de la PMT studiul de fezabilitate.

În noul contract vor fi incluse clauze de menținere a spațiilor cu altă destinație aflate la parterul clădirii, precum și condițiile privind utilizarea de către administrația locală a anumitor săli mari pentru organizarea unor evenimente, dacă va fi cazul. Noul administrator va fi obligat să înceapă șantierul în cel mult cinci ani de când va prelua imobilul.

„Salut dorința de implicare a Universității de Vest în reabilitarea clădirii. Primăria a finalizat prima etapă, cea a documentației tehnico-economice, iar acum urmează proiectul tehnic și execuția lucrărilor. Sunt încrezător că în urma parteneriatului dintre Primărie și Universitatea de Vest vom pune în valoare încă una din bijuteriile arhitectonice ale orașului”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Ce se va face la Primăria Veche

Documentația tehnico-economică, faza DALI, a fost întocmită de PGA Markers SRL, costurile de realizare a investiției recomandate de proiectant fiind estimate la 77,6 milioane de lei. Ea urmează să fie supusă votului în consiliul local.

„Suntem în căutarea unei surse de finanțarea pentru a susține investiția. În această clădire își desfășoară activitatea Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest. Amplasarea acestei facultăți, generatoare de energii culturale, chiar în centrul istoric al orașului are o puternică reverberație pentru cetățenii Timișoarei și pentru dinamica vieții culturale. Tinerii talentați și mentorii lor sunt primii care vor beneficia de noile condiții de educație, iar comunitatea, ca întreg, se va bucura de viața culturală găzduită în acest sit istoric valoros”, a spus, la rândul lui, rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Proiectul de reamenajare propune lucrări de reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului la acțiuni seismice, refacerea pereților, reabilitarea fațadei cu păstrarea identității arhitecturale, înlocuirea acoperișului și a tâmplăriei, schimbarea instalațiilor, accesibilizarea clădirii pentru persoane cu mobilitate redusă, introducerea unui sistem de detectare a incendiilor, realizarea iluminatului arhitectural al fațadei principale și amenajarea curţilor interioare. Intervențiile vor fi realizate cu respectarea raportului de expertiză și în conformitate cu avizul emis de Ministerul Culturii.

Povestea e de mai mulți ani

Reabilitarea Primăriei Veche e o poveste care durează deja de mai mulți ani. În august 2019, PMT a scos la licitație proiectarea la faza ET+DALI pentru „Reparații capitale ansamblul Primăria Veche”. Contractul a fost atribuit în octombrie același an, către PGA Markers, pentru suma de 262.000 lei, cu TVA, și un termen de predare a documentație de 90 de zile, de la data semnării ordinului de începere.

La începutul anului 2022, documentația nici măcar nu fusese avizată la Ministerul Culturii. Ea fusese, în schimb, respinsă de mai multe ori. „Se intenționează încetarea contractului cu actualul proiectant și reluarea procedurii de achiziție pentru întocmire DALI și Proiect tehnic, respectiv Documentație tehnică pentru obținerea Autorizației de construire (DTAC)”, precizau, la acea vreme, reprezentanții PMT.

Între timp, lucrurile par să se fi rezolvat, iar firma respectivă a reușit să facă o documentație care să treacă de Ministerul Culturii. PGA Markers a întocmit și proiectul de reabilitare pentru Filarmonica Banatul, varianta cu sticlă pe fațadă. În 2021, un alt contract al aceleiași societăți comerciale a fost reziliat de PMT. Este vorba despre cel pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru baza sportivă din Calea Șagului, semnat în aprilie 2019.

About Post Author