Primăria Timișoara, campioană la transparența pe buget. Analiză pe 105 municipii

Primăria Timișoara este cea mai transparentă din țară în ceea ce privește modul în care și-a comunicat către cetățeni proiectul de buget. Mai are de lucrat la timpul lăsat pentru dezbatere, dar în rest a punctat bine. Asta spune o analiză Funky Citizens, care a inclus toate cele 105 municipii din România.

organigramă

Proiectul Republica Funky, lansat de Funky Citizens, include o analiză referitoare la „cât de transparente sunt bugetele municipiilor din România”. Analiza a inclus toate cele 103 municipii din țară, plus cele șase sectoare din București. Criteriile de evaluare au fost, printre altele, respectarea termenului de publicare (25 martie), publicarea unui anunț de dezbatere pe site, alocarea unui termen mai larg pentru dezbatere, publicarea bugetului în format deschis, organizarea unei dezbateri și respectarea termenului de adoptare a bugetului.

Deși Legea finanțelor publice locale e în vigoare de 15 ani, nici măcar acum, multe din primăriile de mari orașe din România n-o respectă așa cum ar trebui. „Acesta e motivul pentru care nu prea avem premianți la transparență bugetară locală, conform ultimei analize derulate de Funky Citizens în intervalul 27 aprilie – 10 mai. Doar Municipiul Timișoara a obținut nota 8, iar alte 15 municipii au obținut un scor de 7 din cele 10 puncte posibile (…) La final, 36 de municipii din cele 109 analizate nu au reușit să ia nici măcar notă de trecere, având scorul de 4 sau mai puțin”, spun cei de la Funky Citizens.

Bugete secrete

Mai simplu: multe administrații locale consideră că nu e nevoie ca oamenii să știe pe ce se duc banii lor. Pe site-urile acestor primării nu se regăsesc niciunde documente precum proiectul de buget supus dezbaterii publice, forma finală a bugetului aprobat și toate anexele obligatorii conform legii.

„În mult prea puține dintre acestea am găsit informație accesibilă în format editabil sau deschis, așa cum cer standardele europene și internaționale în materie de guvernare deschisă și date deschise. Bunele practici de a explica bugetul pe înțelesul cetățenilor au fost întâlnire doar în câteva locuri (Timișoara, Brașov, Oltenița, Odorheiu Secuiesc, Primăriile sectoarelor 1 și 6)”, mai spun inițiatorii.

Despre trotuare, viziune, transparență

„Ne bucură și ne însuflețește acest semnal pozitiv (…). Munca voastră de analiză e un efort esențial pentru deschiderea progresivă a administrațiilor către cetățeni. Contați pe noi că ascultăm cu atenție feedbackul societății civile și al comunității locale. Transparența bugetară nu e un capriciu. E administrația pe care o merită Timișoara și e singurul fel în care știm să lucrăm în serviciul timișorenilor: bazat pe date, planificat riguros, proiectat cu viziune. (Și da, parte din viziune e și o rețea de trotuare impecabile – dar nu peticite de azi pe mâine, ci parte a unui plan coerent, de aceea e nevoie de răbdare din partea tuturor)”, a transmis Dominic Fritz. În campania electorală, acesta a promis că avea o „primărie de sticlă”, din punct de vedere al transparenței.

Analiza Funky Citizens face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Republica Funky”, derulat în parteneriat cu Bjerkaker LearningLab din Norvegia și RISE Project România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

About Post Author