Primăria Timișoara ar putea avea și firmă de reparații la școli. Muncitorii, de la Colterm

Consiliul Local Timișoara ar putea înființa o nouă societate comercială. De această dată, una care să se ocupe de reparații și lucrări de întreținere la clădirile PMT. Ea ar urma să preia oamenii și activitățile similare desfășurate de Colterm. Nu se va întâmpla însă peste noapte.

Colterm nu va mai face lucrări de reparații la școli și alte clădiri ale PMT, deși contractul a fost prelungit cu patru ani în ultimul plen. El are și o clauză de reziliere unilaterală din partea PMT, care va fi folosită într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat. În ultima ședință AGA de la societatea de termoficare, Cristian Mîțu, președintele consiliului de administrație, a anunțat că se va renunța la această activitate, considerată nerentabilă.

„O altă activitate este cea de construcții-reparații, iarăși este una care s-a dovedit neviabilă economic. Înțelegem importanța acestei activități din punct de vedere al administratorului, al primăriei, sunt extrem de importante, de reparații școli și alte clădiri publice. Din păcate, s-a creat o adevărată structură în jurul acestei activități, cu foarte mulți oameni pe lângă oamenii care lucrau efectiv: era birou de aprovizionare, birou de marketing, birou de birou, aveam director de marketing, posturi care în noua organigramă nu se mai regăsesc, cel de director de marketing. Să vedem cum redistribuim personalul și ce facem cu cel care nu este util”, a spus Mîțu.

CA de la Colterm a aprobat deja o restructurare de personal. Ea presupune o reducere a numărului de posturi cu 20%, ceea ce înseamnă 160 de oameni mai puțin.

Intenție „pe termen mediu”

Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) a vrut să știe de ce, în aceste condiții, a fost prelungit contractul actual. Răspunsul l-a oferit viceprimarul Ruben Lațcău.

„Contractul expira marți, adică marțea în care am și votat prelungirea contractului. Noi avem mai multe lucrări pe care se lucrează cu echipa antamată de la Colterm și în cazul în care nu s-ar fi prelungit contractul, practic, de a doua zi, de miercuri, aceste lucrări ar fi fost abandonate. Contracte care sunt începute ar fi fost lăsate de izbeliște. Această propunere a CA și agreată de administrație este ca, pe termen mediu, să se realizeze acest transfer. Practic, meseriașii care lucrează pe reparații și care pot să lucreze la îmbunătățirea rețelei de transport și distribuție sau pe punctele termice sau pe CET-uri să lucreze acolo”, a explicat Lațcău.

Pentru lucrările de reparații prestate până acum de Colterm se va găsi o altă soluție. „Trebuie să ne asigurăm că avem pe piața de construcții firme care să absoarbă acest contract sau, în cazul în care administrația decide să facă aceste activități în regie proprie, printr-o societate. Muncitorii fie se transferă la o altă societate, fie municipalitatea, consiliul local, va înființa o societate care se va ocupa preponderent de acest serviciu. Deci intenția este una pe termen mediu, cu care suntem de acord, dar nu se poate întâmpla peste noapte”, a conchis viceprimarul.

În acest moment, CL Timișoara este acționar unic la Colterm, Piețe, SDM și Horticultura și are jumătate din acțiunile de la Retim.

About Post Author