Colterm va repara încă 4 ani clădirile primăriei. Care poate renunța oricând la contract
Fiindcă poate lucra 24 h / 24 h și, în plus, CL are control direct al societății, Colterm va avea și în următorii patru ani contract pentru întreținere și reparații al imobilele care aparțin PMT. Trebuie fie totuși de acord și consilierii locali, care vor avea acest proiect pe ordinea de zi a plenului de marți, 15 iunie.
![pnl timiș](https://stiridetimisoara.ro/wp-content/uploads/2019/11/santier.jpg)
foto: Arhivă
În 2017, Colterm încheia cu PMT un contract pentru „reparații și întreținere a imobilelor deținute sau aflate în administrarea municipiului Timișoara, a infrastructurii din incinta lor, eliberarea bunurilor rezultate din evacuări, precum și demolare imobile şi alte construcţii, manipulare, transport”. Actul avea o valabilitate de patru ani, cu posibilitate de prelungire pe perioade succesive, de câte patru ani, cu aprobarea CL Timișoara. Valoarea estimată a contractului trecută în HCL era de peste 23 de milioane de lei, cu TVA / anual. Asta înseamnă, pe patru ani, 92,02 milioane de lei, adică peste 20,25 milioane de euro.
Potrivit acestui contract, angajații societății de termoficare puteau face, în baza solicitărilor venite de la PMT, reparații la școli, spitale și alte imobile, inclusiv intervenții de urgență. În ultimii trei ani, spun cei de la PMT, valoarea medie pentru activități de acest gen a fost de puțin peste 12 milioane de lei /an, deci cam jumătate din cât se estimase în 2017.
Încă patru ani, la un sfert din sumă
În plenul de marți, 15 iunie, consilierii locali au de votat o prelungire a acestui contract, semnat inițial în 15 mai 2017.
„Se aprobă prelungirea pe o perioada de 4 ani a contractului (…) pentru activitatea de «Reparații și întreținere a imobilelor deținute sau aflate în administrarea municipiului Timișoara, a infrastructurii din incinta lor eliberarea bunurilor rezultate din evacuări, precum și demolare imobile şi alte construcţii, manipulare, transport»”, scrie în referatul proiectului.
Suma va fi însă cam o treime din cea stabilită în 2017. „De comun acord convin urmatoarele modificari ale contractului menționat (…) Valoarea estimată a contractului (…) pe an este de 6,4 milioane de lei ,fără TVA. Valoarea contractului poate fi modificată în funcție de valoarea aprobată de CL Timișoara pentru aceste tipuri de lucrări”, scrie în proiect. Cu TVA, se ajunge la 7,6 milioane de lei / an.
PMT poate renunța la contract
De ce e avantajoasă încheierea acestui contract? Printre altele, pentru că „se va asigura o activitate continuă (24h/24h) pentru intervenţii in situaţii neprevăzute ivite la imobilele care fac obiectul contractului” și „se evită perioadele lungi de timp necesare lansării procedurilor de licitaţii, rezolvării eventualelor contestaţii”. De asemenea, „Consiliul Local Timişoara, prin Consiliul de Administraţie a Colterm, deţine controlul asupra activităţilor societăţii”.
Colterm are și utilaje, și personal atestat pentru executarea unor lucrări de acest gen. În plus, există „posibilitatea denunțării unilaterale (a contractului – n.r.) de către beneficiar în cel mult 30 de zile de la apariția unor circumstanțe care nu au putut fi prevăzute la data încheierii prezentului act adițional”.
Societatea de termoficare este, în prezent, într-o situație extrem de dificilă. Cu datorii de peste 400 de milioane de lei, în această perioadă, Colterm abia respiră. Iar masca de oxigen nu se vede.