TM2021. Primăria se apucă de căutat constructori pentru Centrul Cultural Mărășești și două cinematografe

Centrul Cultural Mărășești

Primăria Timișoara scoate la licitație, în sfârșit, pe bani de la bugetul local, execuția pentru trei proiecte de infrastructură asumate pentru TM2021. Este vorba despre Centrul Cultural Mărășești și două cinematografe. Ministerul Culturii ar trebui să dea, cândva, cam jumătate din sumele necesare.

În dosarul de candidatură cu care, în 2016, Timișoara a câștigat titlul de capitală europeană a culturii 2021 sunt prevăzute mai multe obiective de infrastructură. Printre acestea, MultipleXity, o nouă sală de spectacole într-o hală industrială, pentru Teatrul German de Stat, Centrul Cultural Mărășești, conversia fostelor săli de cinematograf, reabilitarea Castelului Huniade și a Muzeului Satului Bănățean sau Centrul Cultural „Turnul de apă” Iosefin. Toate aveau termene de finalizare cuprinse între 2018 și 2020.

Ce am promis și ce (n)am făcut

Teoria suna minunat, practica însă a demonstrat că e cale extrem de lungă de la vorbe la fapte. Niciuna dintre aceste lucrări nu a început, deși, în aproximativ un an, Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii. În vara lui 2019, guvernul PSD de la acea vreme adopta un act normativ, celebra OUG care stabilea, în sfârșit, cadrul legal de finanțare de la bugetul de stat pentru proiectul național TM2021. În anexa acestuia sunt prevăzute obiective de infrastructură, cu sumele care urmează să fie alocate în perioada 2019 – 2022. Vorbim despre Centrul Cultural Mărășești, reabilitarea termică si reamenajare parțială a Operei Române, reabilitarea bibliotecii județene, a cinematografelor Victoria și Dacia și a Filarmonicii Banatul.

Primăria s-a trezit

Nu se știe câți bani va da guvernul în acest an pentru ele, dar Primăria Timișoara pare să se fi trezit din pumni și trece la treabă. În luna ianuarie va fi scoasă la licitație execuția pentru trei dintre aceste obiective. „Vom scoate la licitație de execuție lucrările de construcții-montaj aferente Centrului Cultural Mărășești. Ulterior, în februarie-martie vor fi scoase la licitație dotările aferente Muzeului Cetății și centrelor culturale. De asemenea, tot în această perioadă, va fi urcată în SEAP documentația de licitație de execuție pentru Cinematograful Victoria. La începutul lunii ianuarie va fi eliberat ultimul aviz necesar obținerii autorizației de construire a Cinematografului Dacia. Apoi vom lansa și aici licitația. La ambele cinematografe, licitațiile vor fi atât pentru construcție, cât și pentru dotări”, a declarat, pentru stiridetimisoara.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Muzeul Cetății de pe strada Mărășești

Fosta clinică de dermatologie s-a mutat de pe strada Mărășești de vreo patru ani. De altfel, în toamna lui 2015, consilierii locali au aprobat documentația pentru „Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Suma era estimată la aproape 28 de milioane de lei, cu TVA, și un termen de execuție de 24 de luni.

Imobilul de pe strada Mărășești are 4.300 metri pătrați și a fost construit între anii 1754 și 1757, fiind refăcut ulterior în secolul al XIX-lea. Destinația sa a fost încă de la început de spital. Potrivit HCL votate de consilieri, aici ar urma să fie amenajate spații pentru birouri, săli de clasă și o sală de conferinţe. Jumătate din clădire va deveni Muzeul Cetății.

Transformarea fostului spital în centru cultural a fost unul dintre primele proiecte depuse de Primăria Timișoara pentru finanțare europeană pe exercițiul financiar 2014 – 2020. El a fost însă respins încă din 2017. O parte din clădire face parte și astăzi din Clinica de Radioterapie a Spitalului Municipal.

De la discotecă și laborator de analize, la cinema cu scenă extensibilă

În cazul fostului Cinematograf Victoria, contractul de proiectare a fost semnat în martie 2019. Două luni maui târziu, consilierii locali au votat documentația de avizare a lucrărilor de intervenții. Potrivit acesteia, investiția ar fi de 10,2 milioane de lei, cu TVA, din care 4,6 milioane, pentru construcții și montaj.

Cinema Victoria va avea o sală de spectacole de 200 de locuri, potrivită atât pentru proiecții de filme, cât și pentru diverse spectacole. Scena ar urma să fie una extensibilă. Durata lucrărilor de execuție era estimată la 12 luni. După 1990, Cinema Victoria, din zona Bălcescu, a fost întâi discotecă, iar apoi, timp de mai mulți ani, a fost laborator de analize.

Cinema Dacia va avea aproape 400 de locuri

În iunie 2019, consilierii locali au aprobat și documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul „DALI+PT Reabilitare imobil Cinematograf Dacia”. Acesta urmează să devină, de asemenea, un centru multicultural, cu sală de spectacol, teatru și sală de conferințe. Sala va avea o capacitate 384 de locuri. Valoarea totală a investiției era estimată la 16,1 milioane de lei, cu TVA. Durata de realizare a lucrărilor este de 23 de luni. Până nu demult, fostul cinematograf de pe strada Burebista / fostă Zborului era adăpost pentru aurolaci.

Potrivit termenelor estimate în documentații, niciuna dintre aceste lucrări nu poate fi terminată mai devreme de 12 luni. Pentru anul 2021 e deja un pic cam târziu, însă, la faza în care suntem, se poate spune, tipic românește, că… măcar atât! Legea 198, de aplicare a OUG 42, prevede finanțare de la București doar pentru o parte din lucrări:

  • 11,2 milioane de lei / din aproximativ 28 milioane pentru Centrul Cultural Mărășești
  • 4,6 milioane de lei din 10,2 milioane pentru Cinema Victoria
  • 6,3 milioane de lei / din 16,1 milioane pentru Cinema Dacia.

About Post Author