Primăria nu dă încă 100 milioane de lei către Colterm. Fritz: Puteți să votați și că există Moș Crăciun

Plen cu scântei, joi, la Timișoara. Consilierii locali s-au întâlnit pentru a dezbate un singur proiect, cel care prevedea alocarea a 100 de milioane de lei, către Colterm, ca să cumpere certificate anti-poluare.
Proiectul inițiat de PNL se referea „la aprobarea achitării către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei cu titlul de «Avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației» cu destinația achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA) aferente anului 2022”. Documentul nu a primit aviz juridic, specialiștii din PMT spunând că banii pot fi alocați ca subvenție doar pentru achiziționarea de combustibil.
Administratorul special al Colterm, Cristian Amza, a spus că societatea va putea cumpăra certificate pentru CET Centru, care au o valoare de circa 20 de milioane de lei, însă pentru CET Sud nu există bani. Amza estimează că, în cazul CET Centru, în aproximativ două săptămâni, problema va fi rezolvată.
Fritz: „Puteți să și votați că vine mâine Moș Crăciun”
După replici ironice între consilierii PNL și USR, numai bune pentru a puncta politic, primarul Dominic Fritz a avut o intervenție foarte apăsată. „Este o doză de ipocrizie greu de suportat aici (…) Puteți să și votați că vine mâine Moș Crăciun, vă poate semna domnul secretar, dar asta nu înseamnă că aveți o soluție, pentru că nu aveți. Realitatea este că acești bani nu există. Doar prin votul dumnevoastră nu înseamnă că banii pică din cer”, a declarat acesta.
După ce a reamintit faptul că, în iarna trecută, CL și-a asumat dublarea prețului gigacaloriei, cu toate riscurile politice care derivă din acestea, Fritz a atacat din nou administratorii judiciar și special ai Colterm. „Nu putem să venim pentru orice să cerem bani de la Primăria Timișoara. Colterm încasează dublu de la cetățeni față de anul trecut. Din acești bani nu se pot cumpăra certificate? De ce continuăm acest narativ fals, că primăria are această obligație? E obligația Colterm, care are și venituri. Primăria nu e bancă. Insist că această responsabilitate este a Colterm, administrat și de un administrator judiciar care primește 20.000 euro pe lună și scrie pe o foaie să ne dea primăria 100 milioane de lei”, a continuat edilul șef.
Doar 12 voturi, toate pentru. USR nu a votat
A durat aproape două ore pentru ca proiectul să fie supus la vot, nu înainte ca Radu Țoancă să propună un amendament din care să fie eliminată destinația banilor și să fie precizat un termen până la care să fie alocați aceștia. Propunerea a treecut cu 11 voturi. Propunerea în totalitate a obținut numai voturi pentru. Mai exact, 12, ale liberalilor, PSD-iștilor și al Roxanei Iliescu, de la Pro România. Grupul USR nu a votat defel, așa că proiectul a căzut, pentru că avea nevoie de susținerea a 14 consilieri. De la vot a lipsit și viceprimarul Ruben Lațcău, care ieșise din sala de consiliu.
Ar putea apărea însă pe ordinea de vot a plenului ordinar de marți, 28 martie, dacă va fi găsită o formulă care să fie acceptată de toate partidele. Dacă primăria are însă și bani pentru o astfel de plată e altă discuție…