Fritz: Nu putem plăti certificate Colterm. Administratorii judiciari iau 20.000 de euro/lună, mă aștept să găsească soluții

colterm

În câteva săptămâni, Colterm trebuie să cumpere certificatele anti-poluare pentru anul 2022. În acest moment nu are bani și perspectivele sunt sumbre: dacă nu face această achiziție înseamnă, aproape sigur, faliment. Primăria așteaptă soluții de la conducerea societății și de la administratorii judiciari.

Certificatele EUA trebuie cumpărate de Colterm până la finele lunii aprilie. Ele costă, la valoarea actuală de piață, peste 100 de milioane de lei. Societatea de termoficare a notificat de mai multe ori primăria că neefectuarea acestei achiziții este cale sigură către faliment și, în plus, ar însemna închiderea sistemului de termoficare. Altfel spus, zeci de mii de timișoreni, școli și spitale vor rămâne fără apă caldă și căldură.

Primarul Dominic Fritz spune că soluțiile nu trebuie să vină dinspre municipalitate. „Colterm are o conducere. Printre alții, și administratori judiciari, care primesc 20.000 de euro pe lună pentru munca lor și mă aștept ca ei să facă parte din soluție. Noi, ca primărie, avem toată deschiderea. Chiar muncim, în fiecare zi facem parte din întâlniri la bănci, alte variante ca Colterm să poata să cumpere aceste certificate. Ce este clar și asta am susținut până acum, nu putem să cumpărăm aceste certificate pentru Colterm și nici nu putem să facem o plată cash din banii primăriei, de azi pe mâine. Tocmai pentru că acești bani nu există”, afirmă edilul.

„Trebuie găsite soluții”

Fritz nu pare prea îngrijorat de perspectiva închiderii Colterm, de undeva de la începutul lunii mai, așa cum a avertizat deja administratorul special Cristian Amza.

„Dacă asta se va întâmpla, este un semn de întrebare. Înțeleg că cei care au responsabilitate încearcă să spună că este o situație serioasaă În acelasi timp, am încredere că sistemul de termoficare din Timișoara va supravietui. Am depus mai multe proiecte de investiții, avem o rețea funcțională. Trebuie găsite soluții pentru ca tot ce este posibil tehnic să poată continua și legal. Sunt sigur că aceste soluții vor fi găsite”, afirmă primarul.

About Post Author