Primăria, despre amenda de 15 milioane de euro: Susținem Colterm, dar nu putem plăti

colterm

Amenda de la Administrația Fondului pentru Mediu va fi contestată, dacă va veni. Dar e tot ce poate face Colterm în acest caz, pentru că Primăria Timișoara nu poate plăti niciun ban în acest scop.

„Primăria Timișoara susține activitatea Colterm, dar nu îi poate achita obligațiile. În urma unui efort intens și făcând economii substanțiale în alte domenii, PMT a achitat toate obligațiile către Colterm, precum și alte obligații făcute în trecut în numele acestei companii, plătind chiar anticipat mai multe zeci de milioane de lei în acest an, pentru ca societatea să-și poată continua activitatea. Dincolo de subvenția pe care o acordă și de acoperirea pierderilor tehnologice, Municipiul Timișoara nu are posibilitatea legală de a susține financiar o societate comercială pentru ca aceasta să-și achite obligațiile”, a transmis oficial Serviciul Comunicare al PMT.

Declarația vine după anunțul consilierul local Radu Țoancă (PSD), potrivit căruia Colterm va fi amendată de Administrația Fondului pentru Mediu cu 15 milioane de euro, din cauza neachiziționării la timp de certificate anti-poluare.

La Colterm au ajuns, în primele patru luni ale anului, din bugetul local și cel central, 118 milioane de lei, cu 40 de milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior. Banii au fost folosiți pentru cumpărarea de combustibil și o parte din certificatele aferente perioadei 26 octombrie – 31 decembrie 2021. Acestea au o valoare de peste 15 milioane de lei.

Amenda va fi contestată

„Colterm a anunțat deja că va contesta în instanță o eventuală amendă, considerând că Administrația Fondului pentru Mediu ar trebui să se înscrie în masa credală cu valoarea certificatelor din perioadă anterioară intrării în insolvență. Primăria și societatea de termoficare continuă activitățile de pregătire a viitorului sezon rece. De asemenea, primăria continuă demersurile pentru obținerea de finanțare din fonduri PNRR pentru tranziția spre energia verde și producția de energie electrică”, se mai precizează în comunicatul PMT.

Ce se va întâmpla cu toate aceste planuri, în cazul în care la Colterm va fi declanșată procedura de faliment, nu se știe. La fel cum nu se știe ce vor face (încă) zecile de mii de clienți racordați la sistemul centralizat de termoficare. Colterm a încasat și anul trecut o amenda de la AFM, de peste 106 milioane de lei, din același motiv. Societatea ar fi trebuit să cumpere certificate de 13 milioane de euro.