Colterm ar fi luat amendă 15 milioane de euro. Tot pentru certificatele anti-poluare

colterm

foto: Colterm, arhivă

E chestiune de zile până când Colterm va primi oficial înștiințarea că are de plată o nouă amendă imensă, de la Administrația Fondului pentru Mediu. Asta susține consilierul local Radu Țoancă (PSD), potrivit căruia mai e nevoie de o confirmare a numărului de certificate restante.

„O nouă amendă rușinoasă pentru imaginea Timișoarei și fatală pentru sistemul centralizat de termoficare este pe drum spre Colterm. AFM așteaptă confirmarea ANRE privind numărul certificatelor restante și va notifica oficial compania în aceste zile . Cuantumul acestor penalități pentru neachiziționarea, până la data de 30 aprilie, a 153.443 de certificate EUA aferente anului 2021, este de 15 milioane de euro. Este al doilea an consecutiv când societatea Colterm primește o astfel de sancțiune financiară de la Administrația Fondului pentru Mediu, însă de această dată această amendă poate fi capăt de drum pentru firma timișoreană, condusă spre groapa falimentului de viziunea useristă și managementul oamenilor noi din administrația timișoreană”, anunță consilierul local Radu Țoancă.

Potrivit acestuia, AFM va va solicita „conform procedurilor legale , falimentul Colterm”. Țoancă spune că mandatul primarului Dominic Fritz va fi asimilat, de acum încolo, cu falimentul Colterm, cu frigul din instituțiile și casele din Timișoara în sezonul de iarnă 2021-2022”.

Ce spune primarul Fritz

Colterm ar fi trebuit să cumpere certificatele antipoluare pentru 2021 până sâmbătă, 30 aprilie. E vorba de cele pentru perioada 1 ianuarie – 25 octombrie. La finele săptămânii trecute, primarul Dominic Fritz declara că a solicitat clarificări de la Administrația Fondului pentru Mediu, iar o eventuală amendă ar urma să fie contestată în instanță.

„Adresa are ca scop să se găsească unele căi legale. După știința noastră, nu există varianta cum un municipiu ar putea să cumpere sau să acopere niște datorii ale unei companii înainte intrării în insolvență. Rolul administratorilor, și judiciar, și special, este să facă toate diligențele posibile să-și acopere toate interpretările posibile și să facă aceste adrese. Din punctul de vedere al primăriei și din punctul de vedere al legii, nu există această posibilitate”, spunea Fritz.

Citește și: Administratorul judiciar al Colterm prevede falimentul. Dacă PMT nu cumpără certificate anti-poluare

Consilierul PSD susține, pe de altă parte, că „din zona Colterm mai vine o veste șocantă: în aceste zile se va mai deschide un dosar penal (în afara celui instrumentat deja de DNA) pentru sustragere de bunuri de sub sechestru, autorii acestei «minunate» fapte fiind persoane din conducerea Primăriei Timișoara și a societății de termoficare”.

About Post Author