Primăria, dată în judecată de constructorul de la Generală 30, penalizat cu jumătate de milion de euro

generală 30

foto: Arhivă

Rezilierea contractului pentru extinderea de la Școala Generală nr. 30 a ajuns în instanță. Firmele care au lucrat acolo au dat în judecată Primăria Timișoara, după ce le-au fost aplicate penalități de peste 540.000 de euro. Din 2021, liderul de asociere a deschis șapte procese contra PMT.

În luna aprilie, Primăria Timișoara a notificat constructorul care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30 cu privire la încetarea contractului și aplicarea unor penalități de întârziere de aproape 2,7 milioane de lei. Termenul de finalizare asumat în contract era 17 ianuarie 2024, dar asocierea T.T.& CO Solaria Grup – Euras Grup nu a respectat înțelegerea.

„Prin mai multe canale au ajuns la noi declarații ale patronului firmei, care spune că nu vrea să finalizeze lucrarea în timpul campaniei electorale. Un cinism revoltător și un joc politic dus mult prea departe (…) îl va costa scump și nu va mai lucra cu primăria niciodată”, transmitea, la acea vreme, primarul Dominic Fritz.

Peste 3 luni de întârziere

Potrivit PMT, penalitățile de 2,7 milioane de lei au fost aplicate pentru 91 de zile de întârziere. Între timp, primăria caută firmă care să facă expertiza lucrărilor de la Generală 30, pentru a putea căuta apoi un nou constructor.

Contractul de finanțare din bani europeni a fost semnat în 6 octombrie 2020 și a fost scos la licitație în 8 aprilie 2021. El a fost atribuit, potrivit SEAP, în 30 august 2022. Conform ADR Vest, pentru că nu a fost finalizat până la 31 decembrie 2023, proiectul a fost propus pentru etapizare în PR Vest 2021 – 2027. Primăria ar mai putea cere, din bani europeni, 2,56 milioane de lei, care ar urma să fie scăzuți din suma alocată în noul exercițiu financiar.

Lucrările sunt executate cam în proporție de 70%, conform estimărilor celor din primărie.

Firma are probleme și la CJ Timiș

Nemulțumite de decizia primăriei, T.T.& CO Solaria Grup și Euras Grup au depus, în 17 mai, acțiune în instanță, atât ca asociere, cât și ca firme separat.e Urmează să fie stabilit primul termen, iar procesul își va urma apoi cursul.

T.T.& CO Solaria Grup are, din 2022, certificat negativ din partea PMT, întrucât a prezentat o asigurare falsă pentru reabilitarea Liceului Lenau, clădirea de pe str. Gheorghe Lazăr nr. 22-30. Firma lucrează, în această perioadă, și la reabilitarea Conacului Mocioni, investiție finanțată din granturi norvegiene, unde a depășit deja cu aproape o lună termenul asumat prin contract și plătește deja penalități pentru fiecare zi de întârziere.

O altă lucrare începută recent este modernizarea Sălii 2 a Teatrului Național. Aceeași companie, tot în asociere cu Euras, lucrează și la Cinema Dacia, unde ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în martie 2021, cu o durată de 12 luni. Șantierul nu e gata. Din 2021, T.T.& CO Solaria Grup a deschis împotriva primăriei și / sau a primarului șapte acțiuni în instanță, însă majoritatea au fost respinse sau anulate.

About Post Author