5 iunie 2020

Robu: Primăria are bani, dar nu are de unde să cumpere dezinfectanți. Ar dura două-trei săptămâni

dezinfectanți

Bani sunt, dar nu se găsesc de cumpărat dezinfectanți. Fiecare asociație de proprietari ar trebui să se ocupe ea de curățenie și să-și pună dispozitive cu substanțe dezinfectate. Ordonanța 4 obligă primăriile să facă asta, însă nu se găsesc de cumpărat cele necesare. Asociația Municipiilor cere revizuirea ordonanței.

Ordonanța Militară 4, intrată în vigoare la începutul săptămânii, trasează noi sarcini pentru autoritățile locale. Acestea „vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune”. Teoretic, măsura ar fi trebuit să intre în vigoare de marți, 31 martie.

Practic, e proape imposibil. Firma Coral Impex, cu care Primăria Timișoara are contract pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare, ar putea interveni doar peste 2-3 săptămâni. „Am lansat demersurile, dar nu depinde de noi. Am avut o discuție cu firma Coral Impex, operatorul contractat pentru dezinsecție, dezinfecție, deratizare. Mi-au spus că probabil în două-trei săptămâni mai degrabă ar putea să obțină substanțele și dispozitivele pe care să le montăm în casa scărilor. Le-am cerut să-mi transmită și în scris lucrurile acestea. Vrem cât mai repede, dar facem ceea ce este cu putință să fie făcut în contextul dat, în care toată planeta vrea aceleași lucruri. Aici nu mai e vorba de a dispune sau nu de bani, ci e vorba de a găsi furnizorul pentru ceea ce dorești să achiziționezi”, a declarat, vineri, primarul Nicolae Robu.

Apel către timișoreni

Timișorenii sunt rugați să aibă grijă de locuințele lor și să se ocupe de dezinfectare. „Sper și cu ajutorul cetățenilor să reușim să facem lucrul acesta, pentru că este foarte important. Lansez încă o dată un apel către cetățeni, către stimații timișoreni, să pună umărul. Numai și numai împreună putem reuși în acest război. Cine are posibilitatea să-și procure substanțe, să pună un dispozitiv pe casa scărilor, să facă lucrul acesta. Fiecare are o femeie de serviciu care spală, curăță, s-o pună în mod special să facă în această perioadă curățenia. Inclusiv să șteargă cu dezinfectanți casa scărilor, butoanele lifturilor. Noi facem tot ce ne stă în putință pentru a respecta ceea ce ni s-a cerut prin ordonanța militară”, mai spune Robu.

Și alte primării de orașe mari au aceeași problemă. Firmele de dezinfecție, dezinsecție și deratizare cu care au contracte nu au de unde să cumpere nici substanțe, nici dispozitive cu soluții dezinfectante. În aceste condiții, Asociația Municipiilor din România cere premierului să revizuiască Ordonanța Militară 4. „Nicio autoritate publică locală nu deține resursele financiare, materiale și umane pentru a implementa o asemenea măsură (…) Solicităm revizuirea prevederilor art. 1 din OM nr. 4/2020, în sensul responsabilizării asociațiilor de proprietari în ducerea la îndeplinire a acestei obligații, cu sprijinul autorităților publice locale sau asigurarea de dispozitive și dezinfectanți necesari”, se arată în scrisoarea trimisă lui Ludovic Orban.

2 thoughts on “Robu: Primăria are bani, dar nu are de unde să cumpere dezinfectanți. Ar dura două-trei săptămâni

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: