28 octombrie 2020

Misiune aproape imposibilă. Primăria nu are cum să pună mii de dozatoare cu dezinfectant la blocuri

dezinfecție

Măsura controversată și, mai degrabă, teoretică. Primăriile trebuie să pună dezinfectant la intrare în fiecare bloc și să facă dezinfecții în fiecare bloc. Totul, până marți, 31 martie. Pe piață nu se găsește destul dezinfectant nici pentru spitale, trebuie cumpărate mii de dozatoare, iar igienizarea în mii de scări, zilnic, e ceva mai degrabă de domeniul SF.

Ordonanța 4, emisă duminică seară de Ministerul Afacerilor Interne, conține o prevedere cel puțin interesantă. Potrivit acesteia, „autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune”. Dispoziția ar trebui să intre în vigoare de marți, 31 martie.

Asta, teoretic. Pentru că, practic, e aproape imposibil. În evidențele primăriei sunt peste 3.000 de asociații de proprietari. Estimările spun că sunt peste 4.000 de blocuri. Unele dintre ele au însă două sau chiar trei scări. Adică tot atâtea intrări. Montarea de dispensere cu dezinfectant prespune, în prima fază, cumpărarea dispozitivelor, câteva mii la număr. Ele nu pot fi cumpărate într-o zi. Și, chiar dacă, prin absurd, acest lucru ar fi posibil, dezinfectantul lipsește aproape cu desăvârșire de pe piață. Până și spitalelor le este greu să se aprovizioneze.

Dezinfecția are efect 12 ore, cine o poate face?

La capitolul dezinfecție, lucrurile sunt cel puțin la fel de complicate. Primăria are un contract cu firma Coral Impex din Ploiești, pe partea de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. Coral Impex are însă înțelegeri similare și cu alte administrații locale, așa că e discutabil modul în care ar putea interveni peste tot în oraș. Bază legală pentru încheierea unor contracte cu firme locale, pentru aceleași servicii, nu prea există. Și mai e ceva. Cât are efect o dezinfecție? „Se intră în scara unui bloc, se dezinfectează și trei ore nu ai voie să circuli. Apoi se aerisește. Dezinfecția are efect doar 12 ore”, explică reprezentanții PMT.

La Timișoara este în vigoare, de săptămâna trecută, o decizie a Comitetului local pentru situații de urgență de la nivelul primăriei. Potrivit acesteia, asociațiile de proprietari trebuie să dezinfecteze zilnic casa scărilor, balustradele, încuietoarelor geamurilor, clanțele de la uși, ușile și butoanele de la lift, dar și butoanele de interfon.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: