Prima paradă Pride, la Timișoara. Sute de participanți, niciun incident / FOTO

pride

Sclipici, muzică și multă culoare. Așa a fost la prima ediție organizată vreodată la Timișoara a Marșului Pride. S-a plecat de la parcul din spatele Poștei Mari până la Parcul Regina Maria. Au fost câteva sute de participanți și niciun incident. Doar la capătul traseului, trei tineri erau supărați, pe margine, că „văd copiii așa ceva”.

Cei de la Identity.Education au organizat pentru prima dată în Timișoara un marș al comunității LGBTQIA+. Punctul de plecare a fost în Parcul C.D. Loga, în spatele Poștei Mari, și apoi s-a mers pe traseul bd. Ion C. Brătianu – bd. Revoluției din 1989 – Podul Decebal – bd. 3 August 1919 – Parcul Regina Maria. Participanții s-au adunat încet-încet, colorați și veseli.

„Vrem să ne facem vocile auzite, vrem să arătăm lumii că existăm, că suntem și am fost dintotdeauna aici. E primul marș din Timișoara organizat de Identity în cadrul săptămânii PrideTM (…) Pride este un protest pentru drepturile pe care nu le avem, pentru drepturile pe care le vrem (…) Am vrea în primul parteneriatul civil, am vrea comunitatea transgender să fie mai reprezentată, ca schimbarea genului în acte, de exemplu, și toate procedurile prin care ei trebuie să treacă să fie simplificate”, a explicat, înainte să înceapă marșul, Alex Meszaroș, de la Identity.Education.

Oaspeți din mai multe țări

La marş au participat și oameni veniți din Franţa sau Germania, dar și reprezentanţi ai ambasadelor din Marea Britanie şi SUA. De asemenea, au parcurs traseul Kamzy Gunaratnam și Grunde Almeland, parlamentari în Norvegia. A venit şi Florin Buhuceanu, fondator al Muzeului Istoriei şi Culturii Queer, unul din cei mai cunoscuţi activişti pentru drepturile LGBTQIA+ în România.

„Un astfel de marș înseamnă foarte mult pentru un oraș tolerant și pentru un oraș incluziv. Mă bucur foarte mult că sunt tineri aici, oamenii sunt dezinhibați și sunt colorați. Timișoara este un oraș tolerant și sper ca această comunitate să ne ajute să facem acest oraș și mai tolerant, și mai incluziv”, ne-a spus medicul Mihaela Paula Rusu, consilier local USR. A străbătut traseul și viceprimarul Ruben Lațcău.

„Este o speranță”

Marșul PrideTM a fost supravegheat de pe margine, discret, de jandarmi și polițiști și n-au fost incidente. Toată plimbarea a durat, de altfel, cam 20 de minute, timp în care s-a cântat și s-au fluturat steaguri colorate. Doar la capătul Podului Decebal, trei tineri priveau vizibil deranjați evenimentul.„Nu credem că era necesară o asemenea chestie. Eu nu-mi vin să-mi expun heterosexualitatea printr-un marș. Nu văd nici de ce fac asta (…) Copiii văd asemenea chestii. Vi se pare normal? M-a deranjat atitudinea asta arogantă și insultătoare din spatele cordonului de jandarmi. Îți râdeau în față. Nu cred că ar avea nimeni nimic cu toată chestia asta daca și-ar ține totul acasă, între patru pereți. Dar nu cred că sunt toți de aici din oraș, eu nu cred asta”, ne-a spus unul dintre ei.

Participanții la marș s-au oprit apoi în Parcul Regina Maria. N-au fost fețe încruntate, iar asta i se pare extraordinar lui Andre Rădulescu, de la Identity.Education. „Am văzut multă bucurie pe fața oamenilor, ceea ce ne bucură atât ca organizatori, cât și ca parte a unei comunități atât de colorată, atât de diversă (…) Am mai auzit strigăte de pe margine, dar pentru că am fost în număr atât de mare, le-am putut acoperi cu mesaje care nu erau injurioase, cu mesaje de iubire, de speranță și încredere (…) Ne-am bucurat că au fost persoane tinere care au venit aici. Nu avem o altă explicație, decât că libera exprimare este un drept pentru toată lumea și faptul că aceste generații tinere au curajul să vină așa de vizibil și să vorbească despre acest lucru este o speranță pentru noi, ca și țară”, a spus, la final, Andre.

Săptămâna PrideTM este un eveniment organizat cu sprijinul Centrului de Proiecte al PMT, cu bani de la bugetul local, ca parte a dosarului de candidatură prin care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană. Deci… e asumat de oraș încă de acum șase-șapte ani.

About Post Author